Analyse
Welke Chinese aandelenfondsen kiezen? 7 maanden geleden - woensdag 29 november 2017
Van januari tot begin november klommen de Chinese aandelenfondsen met meer dan 25% (t.o.v. +9% voor de wereldbeurzen). Ze blijven een must voor de meeste portefeuilles.
Welke Chinese aandelenfondsen kiezen?

Welke Chinese aandelenfondsen kiezen?

U kunt via honderden fondsen in China beleggen. En er is niet zoiets als ‘de’ Chinese beurs. Wel zijn er diverse vastelandsbeurzen en de beurs van Hongkong. Ook noteren er tal van Chinese aandelen op andere beurzen (New York en Singapore). En zelfs binnen die beurzen bestaan er verschillende types aandelen waar fondsen zich op kunnen enten (A, B, H, L, J, N, S, red chips). De meeste Chinese beurzen deden het dit jaar uitstekend in euro, en dat ondanks het verlies tegenover de euro van de Chinese yuan (-5%) en van de Hongkongse dollar (-10%).
We geven de voorkeur aan de diverse varianten van het fonds Fidelity China Focus.

Waarom presteren Chinese aandelen zo goed?

De belangrijkste reden is gelinkt aan de Chinese economie.
In tegenstelling tot wat vele beleggers vorig jaar vreesden, kwam er geen (harde of zachte) landing van de Chinese economie. In het derde kwartaal van dit jaar werd een groei van 6,8% op jaarbasis opgetekend. Daarmee is het land hard op weg om de economische groeidoelen van 2017 te halen en ze waarschijnlijk zelfs te overtreffen.

Wij verwachten alvast dat de economie ook 6,8% zal groeien over het hele jaar. Met dank aan de wereldwijde groei, de stevige hervormingen en de toenemende rol van de consumerende middenklasse. Voor volgend jaar schatten we de groei op 6%, o.a. door de overheidsmaatregelen tegen de uitstoot van fijnstof (impact op de industriële productie).

Ook lijkt het alarm over de groeiende Chinese schuldenberg overdreven. De overheid neemt strenge maatregelen om de kredietgroei tegen te gaan en nog meer regulering wordt verwacht. Dat alles lokt beleggers naar China.

De tweede reden is technischer van aard.
De 222 Chinese aandelen die nu noteren op de lokale markten Shanghai en Shenzhen voor het eerst zullen worden opgenomen in een belangrijke groeilandenindex: de MSCI Emerging Markets Index. Omdat die index wordt geschaduwd door tal van indexfondsen en beursgenoteerde trackers die die aandelen op een gegeven moment zullen moeten kopen, zal er naar schatting zowat 15 miljard euro vloeien in de Chinese beurzen. De opname in de index vindt plaats begin juni 2018, maar nu al nemen beleggers positie in de aandelen in die van die opname zullen profiteren.

Meer dan symbolisch

Hoewel de opname in de MSCI-index relatief beperkt is (we spreken van een gewicht van 0,73% in de totale index), is ze volgens ons van grote symbolische waarde. Indexleverancier MSCI hield lange tijd de boot van de Chinese A-markt af wegens potentiële overheidsinmenging, gebrek aan transparantie, problemen op de lokale beurs en kapitaalcontroles.

Door nu het licht op groen te zetten, beloont MSCI de geleverde inspanningen om de lokale markten verder te moderniseren en laat het de deur op een kier staan om in de toekomst nog meer Chinees lekkers binnen te halen. De verwachting is ook dat andere indexaanbieders dezelfde beweging zullen volgen.

Chinese aandelen zijn na hun klim nog interessant

Eerste reden
Vooreerst heeft dat veel te maken met de puike winstvooruitzichten van heel wat (grote) Chinese bedrijven die we steevast terugvinden in de portefeuilles van de gespecialiseerde fondsen. Denk bijvoorbeeld aan Tencent (internet, mobiel gamen), BYD (autoproducent) en Ping An Insurance (verzekeringen). De binnenlandse markt is er aan het boomen en tal van beursgenoteerde bedrijven zetten massaal in op de Chinese consument.

Tweede reden
Heel wat aandelen, en dan hebben we het vooral over de Chinese bedrijven die op de beurs van Hongkong noteren, zijn goedkoop gewaardeerd. Zo betaalt u minder dan negen keer de toekomstige winst voor dat soort aandelen. Ter vergelijking, voor Belgische aandelen betaalt u vijftien keer de winst. Voor de Chinese binnenlandse ‘A’-aandelen, die u op de beurzen van Shanghai en Shenzhen terugvindt, betaalt u zowat veertien keer de verwachte winst. Ook dat is nog niet te duur.

Derde reden
Deze post zorgt voor de nodige spreiding in uw portefeuille. Chinese aandelen verdienen daarom nog altijd een (prominente) plaats in uw portefeuille. Beleggers met een neutraal en een dynamisch risicoprofiel mogen 10% van hun portefeuille steken in een fonds in Chinese aandelen.

Welk fonds kiezen?

Er bestaan er meer dan 100 en de meeste focussen in eerste instantie op de Chinese aandelen die noteren op de Hongkongse beurs (Hongkong in de tabel). Die markt is nu eenmaal het vlotst toegankelijk en het meest liquide. Wel zien we dat de weging in Chinese aandelen die noteren op de vastelandsbeurzen (China in de tabel) almaar aan belang wint. Die trend zal zich gezien de actualiteit alleen maar versterken in de toekomst.

De keuze van de beheerder om meer in de ene markt of de andere te beleggen heeft natuurlijk een grote impact op het uiteindelijke fondsenrendement. Zo boekte de Chinese A-markt de laatste drie jaar het hoogste rendement waardoor een fonds dat daarin gespecialiseerd is als Horizon Access China de beste prestatie kon neerzetten. Omdat de Hongkongse H-aandelen het in die periode wat minder deden, bleven fondsen als Aberdeen Global Chinese Equity en Templeton China achter.

Een goede keuze maken

We kiezen dan ook voor een actief beheerd fonds dat de sporen al verdiend heeft in het verleden en dat van alle walletjes kan eten, met uitzondering van de Taiwanese. Die beurs zit geprangd tussen het goedkope China en het technologisch geavanceerder Zuid-Korea en kan ons niet bekoren. Met Fidelity China Focus haalt u een topteam van beheerders in huis dat al bewezen heeft dat het de juiste keuzes kan maken op het juiste moment. Het fonds heeft veel ervaring met Chinese A-aandelen en zal dan ook op de eerste rij zitten om eventueel te profiteren van een rally in die aandelen, zonder daarbij het risicoplaatje uit het oog te verliezen. De focus van de beheerder ligt op waarde (value) en dat zal niet veranderen. Aandelen als Tencent (technologie), China Construction Bank en China Life Insurance zwaaien er de plak.

Het fonds kunt u zowat overal kopen en er bestaan twee versies van: Fidelity China Focus in euro en Fidelity China Focus in USD. De versie in euro geniet de voorkeur (= geen wisselkoerskosten), tenzij u al dollars te beleggen hebt. Klanten van DeGiro raden we aan de goedkoper beheerde versie op de kop te tikken: Fidelity China Focus versie Y (in euro). De jaarlijkse lopende kosten zijn hier 1,06%, een pak minder dan de 1,91% die de ‘Belgische’ versies aanrekenen.

Deel dit artikel