Analyse
Beleggen in groeilanden: onze beste tips 9 maanden geleden - vrijdag 29 september 2017
Wij vinden een belegging in groeilanden complementair met een belegging in ontwikkelde landen. Maar met welke producten?

Beleg nooit uw hele vermogen in groeilanden. Dat is te riskant. Om een goed evenwicht te bereiken, raadpleeg onze strategie.
U kunt op twee manieren een aandelenpositie in groeilanden opbouwen: via individuele aandelen of via fondsen.

Aandelen: voor grote portefeuilles

Noterend op de lokale beurzen
Veelal is het voor de westerse belegger nog altijd duur, moeilijk en soms zelfs onmogelijk om rechtstreeks aandelen te kopen op de lokale groeimarkten. Het loopt daarbij mank op het vlak van transparantie en essentiële beleggersinformatie in een ‘westerse taal’.

Noterend op de westerse beurzen
Gelukkig noteren tal van bedrijven uit de opkomende landen ook op westerse beurzen (in New York vooral). Voorbeelden zijn Alibaba (China, e-commerce), AmBev (Brazilië, drank), Bank of East Asia (Hongkong, bank), Cemex (Mexico, bouw), LG Display (Zuid-Korea, elektronica), Petrobras (Brazilië, olie). Die bedrijven noteren in Amerikaanse dollar en houden zich aan de (striktere) Amerikaanse regels op het vlak van (transparante) financiële informatie. Dat is op zich een belangrijke filter, maar het risico blijft groot en op die manier beleggen is dan ook weggelegd voor beleggers met voldoende kennis.

Westerse aandelen
Heel wat westerse bedrijven behalen een belangrijk deel van hun activiteit in de groeilanden. Vooral China speelt daarbij een prominente rol. U haalt er weliswaar geen 100% groeilandaandeel mee in huis, maar de vorm van de groeimarkten zal een grote impact hebben op de resultaten van de bedrijven alhier. In ons land is dat bijvoorbeeld AB InBev (Brazilië), Barco (China), Bekaert (China), Melexis (China), Picanol (China) en Umicore (Azië) om er enkele te noemen. Ook verzekeraars als Ageas en het Franse Axa hebben een link met de opkomende markten.
Met koopwaardige aandelen als Melexis en Umicore enerzijds en buitenlanders als Axa, Exxon, Repsol en Rio Tinto anderzijds haalt u een stukje groeilandopportuniteit in huis. Een aandeel als Telefônica Brasil is dan weer een rasecht groeilandaandelen.

Beleggingsfondsen: voor iedereen

De makkelijkste manier om in aandelen uit de groeimarkten te beleggen, blijft via een gespecialiseerd fonds. We onderscheiden drie types fondsen.

Breed beleggend fonds: niet kopen
Dat type fondsen belegt in alle belangrijke groeilanden tegelijkertijd. U vindt ze gemakkelijk terug met onze fondsenselector.
Fondsen als Candriam Equities L Emerging Markets, Parvest Equity World Emerging en Templeton Emerging Markets beleggen vooral in Azië (tot 70%), gevolgd door Latijns-Amerika (tot 20%) en Oost-Europa (tot 10%).
Op dit moment kopen we die fondsen niet omdat ze te veel beleggen in beurzen van individuele landen die we niet interessant genoeg vinden.

Regiofonds: verkies Azië
Fondsen als Fidelity Asean en Threadneedle Asia hebben een boontje voor (Zuidoost-) Aziatische aandelen. Fondsen als Amundi Equity Latin America en NN (L) Latin America Equity puren vooral uit Braziliaanse en Mexicaanse aandelen. BGF Emerging Europe doet het met Poolse, Turkse en Russische aandelen.
Op dit moment kopen we de regiofondsen die beleggen in (Zuidoost-)Azië, wat ons betreft nog altijd de plaats waar de potentiële groei het hoogst is, de bedrijven het interessantst en de lokale economieën het beste gewapend. Koopwaardig zijn Fidelity Asean A en JPMorgan ASEAN Equity die mikken op landen als Indonesië, Maleisië en het ontwikkelde land Singapore. Die fondsen zijn ook compatibel met onze favoriete groeilandenbelegging: het individuele landenfonds.

Individuele landen: wees kieskeurig
De verschillen tussen groeilandenregio’s blijven groot, maar ook de verschillen binnen eenzelfde regio. Zo is Argentinië niet te vergelijken met Brazilië en is Taiwan een compleet andere markt dan Indonesië. In onze keuze voor individuele landenfondsen kijken we naar een hele resem van factoren alvorens tot de aankoop over te gaan. Belangrijk zijn: de economische parameters (verwachting voor groei en inflatie bijvoorbeeld), de waarderingen, het muntpotentieel, de kwaliteiten van het lokale fondsenaanbod, de schommelingen in de portefeuilles en de gevolgen van de opname van het fonds in een portefeuille. Zo voegt het ene fonds meer en betere spreiding toe dan het andere. Dat alles resulteert in onze strategie.
Zo hebben we een boon voor fondsen in aandelen uit China, Indonesië, Polen en Zuid-Afrika en mogen dynamische beleggers die tegen een stootje kunnen, mikken op de meer riskantere aandelen uit Brazilië.

Deel dit artikel