Analyse
Kunnen de kosten van dakfondsen uw rendement aantasten? 1 jaar geleden - vrijdag 30 juni 2017
Zo ja, zijn die fondsen dan wel nog interessant?
Kunnen de kosten van dakfondsen uw rendement aantasten?

Kunnen de kosten van dakfondsen uw rendement aantasten?

Ja, bepaalde dankfondsen zijn nog uw aandacht waard. Onder hen de dakfondsen van NN Investment Partners zoals NN (L) Patrimonial Balanced, NN (L) Patrimonial Agressive en NN (L) Patrimonial Defensive. Deze zijn niet alleen bij ING maar ook bij o.a. Deutsche Bank, Keytrade Bank, MeDirect verkrijgbaar.

 

Wat zijn dakfondsen?

Dakfondsen of ook wel funds of funds zijn beleggingsfondsen die in andere fondsen beleggen. Kiest u voor een dakfonds, dan hoeft u zelf niet meer te beslissen in welke fondsen u wilt beleggen. Het dakfonds maakt die keuze voor u.

Een ander voordeel is de extra diversificatie want u belegt in meerdere fondsen die op zich al sterk gespreid zijn. Ook kunt u via sommige dakfondsen toegang krijgen tot fondsen die niet in België te krijgen zijn of enkel toegankelijk zijn voor de professionele beleggers.

 

Niet altijd duur

Uiteraard is niet elk dakfonds even koopwaardig. Sommige beleggen in weinig interessante fondsen en/of zijn ronduit (te) duur. Dat laatste komt omdat u, naast de kosten van de onderliggende fondsen, ook betaalt voor het beheer van her dakfonds. Die dubbele kostenstructuur kan soms dik tegenvallen.

Gelukkig vallen niet alle dakfondsen duur uit. Er zijn er die bijvoorbeeld de beheerskosten tot een minimum beperken (zelfs 0%) of in institutionele fondsen beleggen waarvan de beheerskosten soms tot de helft lager liggen dan de versies die u en ik op de kop kunnen tikken.

Deel dit artikel