Analyse
Drie uitstekend beheerde internationale aandelenfondsen 1 jaar geleden - vrijdag 19 mei 2017
We hebben een selectie gemaakt uit de honderden beschikbare fondsen op de markt!

Enorm aanbod

Waarom zou u interesse betonen in een internationaal gespreid aandelenfonds? Omwille van de spreiding. Met één enkele belegging haalt u immers een zeer breed gediversifieerde portefeuille in aandelen in huis. De fondsen beleggen in tientallen tot zelfs meer dan 1 000 aandelen. En de beheerders kunnen in principe een beste keuze maken uit alle aandelen ter wereld. En dat zijn er toch al snel een dikke 40 000 noterend op honderden beurzen, aldus de Wereldbank.

Aan fondsenkeuze hebt u ook geen gebrek in ons land. Eind april dongen maar liefst 478 unieke fondsen naar uw hand. 478! Dat zijn er 60 meer dan een halfjaar geleden. Als we rekening houden met alle beschikbare versies (dividenden herbeleggen of niet, noteren in euro of in een andere munt, klassen met verschillende kostenstructuren), dan komen we zelfs aan zowat 2 000 fondsen. En dan tellen we er nog niet eens de trackers bij. Dat zijn er op hun beurt ook nog eens 460.
Gebruik alvast onze selector en ontdek allerlei fondsen en trackers op onze site

 

Giganten in portefeuille

Voor beheerders van internationale aandelenfondsen zijn in theorie alle beurzen ter wereld een visvijver. In de praktijk belegt het merendeel van de fondsen echter quasi uitsluitend in aandelen met de grootste beurskapitalisatie, die noteren op de grootste beurzen (deze aandelen zijn namelijk makkelijker te kopen en verkopen).

Met een wereldwijd aandelenfonds haalt u dan ook een fonds in de grootste aandelen ter wereld in huis. Voorbeelden zijn Alphabet (ex-google), Apple, ExxonMobil, Nestlé, Roche, Johnson & Johnson, Microsoft…

Daarnaast halen de fondsen de mosterd bij de grootste beurzen. En dan hebben we het vooral over de westerse beurzen. Dat zijn niet toevallig de markten die we terugvinden in de MSCI World, een index die door de meeste fondsen wordt gevolgd als referentie. En die index bevat GEEN beurzen uit de groeilanden.

Concreet wil dat zeggen dat u met de meeste internationale aandelenfondsen eigenlijk een mandje westerse beurzen in huis haalt. Geen China, geen India, geen Latijns-Amerika en geen Oost-Europa. Enkel Hongkong krijgt een plaats aan de feestdis.

 

Met welke criteria houdt u het best rekening als u fondsen koopt?

– Het beheerteam. Wie staat aan het hoofd van de fondsen? Heeft het team een lange voorgeschiedenis? Heeft het al prijzen gewonnen? Beleggen de beheerders in het eigen fonds?
– De kosten. Rekent het fonds niet te veel jaarlijkse kosten aan?
– De portefeuille. Welke accenten legt het fonds? Kunnen wij ons daarin vinden?
– Het rendement. Hoe hebben de fondsen het in het verleden gedaan op het vlak van rendement in goede en minder goede tijden. En hoe zit het met de regelmaat in de prestaties?
– Het risico. Schommelen de inventariswaarden meer dan gemiddeld? Wordt dat gecompenseerd door rendement?

 

Hieronder vindt u drie voorbeelden van uitstekend beheerde fondsen.

ISHARES CORE MSCI WORLD

Jaarlijks rendement
Op 1 jaar 20,7%
Op 3 jaar 14,7%
Op 5 jaar 14,3%

Een langetermijnbelegging die de kosten weet te beperken tot een schamele 0,20 % per jaar. Volgt de onderliggende index uitstekend. Fiscaal voordelig.

Een ‘simpeler’ product dan het fonds van BlackRock vindt u niet. Het volgt gedwee de prestaties van de MSCI World door rechtstreeks te gaan beleggen in alle 1 650 aandelen van die index. Een taak die het fonds met brio uitvoert. De spreiding is enorm. Het grootste aandeel (Apple) is het enige dat 2% uitmaakt van de totale waarde van de portefeuille.

De top 10 is goed voor slechts 10%. 60% van de portefeuille vloeit richting Wall Street. De apennootjes worden onder de rest verdeeld; zoals Japanse (9%) en Britse bedrijven (6%). De belangrijkste sectoren zijn de financiële (JPMorgan Chase, Wells Fargo) en de technologische (Apple, Amazon, Microsoft).

 

NORDEA-1 GLOBAL STABLE EQUITY

Jaarlijks rendement
Op 1 jaar 10,7%
Op 3 jaar 15,0%
Op 5 jaar 14,4%

Vergeet de relatief hoge kosten van dit fonds. Het slaagt erin om beter dan gemiddelde rendementen te boeken, ongeacht de marktomgeving.

We houden van de strategie van de Scandinavische topbeheerders Claus Vorm en Robert Naess. Zij gaan op zoek naar bedrijven die stabiele winsten boeken en daarnaast ook een relatief stabiel koersverloop kennen. Beleggen op fundamentele leest dus.

De hoofdmoot van het fonds steekt in farma (Amgen, CVS Health, Johnson & Johnson) en in technologie (zoals Cognizant). Het fonds is een bonte mix van grote aandelen en minder grote (zoals Anthem en Zimmer biomet). Ook hier haalt u vooral een Amerikaanse portefeuille in huis (55%).

Het fonds heeft lak aan een index en doet zijn eigen ding. In dit geval legde dat de aandeelhouders geen windeieren.

 

VECTOR NAVIGATOR

Jaarlijks rendement 
Op 1 jaar 21,9%
Op 3 jaar 15,2%
Op 5 jaar 16,8%

Voortreffelijk beheerd fonds dat in het verleden zorgde voor mooie, consistente rendementen.

Op basis van wiskundige modellen probeert Vector Asset Management het beter te doen dan het marktgemiddelde. En daar slaagt het fonds in. Er steken een dikke 80 aandelen in de portefeuille. Daarbij zowel grote bedrijven (Boeing, GlaxoSmithKline), als kleinere (NetEase, Illinois Tool Works).

Amerikaanse aandelen zijn goed voor de helft van de portefeuille, Japanse zowat 10%. Ook sectoraal merken we een bonte mix, met o.a. industriële (zoals Boeing) en financiële bedrijven (Mastercard).

Het fonds staat meer dan zijn mannetje tegenover de concurrentie op vlakken van rendement en risico. Dat moet ook om de hoge kosten te compenseren. Iets waar het fonds het afgelopen decennium in slaagt.

Deel dit artikel