Analyse
Elk jaar worden fondsenawards uitgereikt 1 jaar geleden - woensdag 19 april 2017
Onder de winnaars zitten ook fondsen die wij aanbevelen.
Elk jaar worden fondsenawards uitgereikt

Elk jaar worden fondsenawards uitgereikt

Betekent het winnen van een award automatisch dat u het fonds mag kopen? Neen. Alles hangt af van uw situatie (past het fonds in uw portefeuille en bij uw risicoprofiel?), van de vooruitzichten voor de categorie waarin het fonds belegt (koopwaardig of niet?) en van de kwaliteiten van het fonds (beheer, risico, kosten, portefeuille, enzovoort).

Maar het neemt niet weg dat het winnen van een award sowieso het ego streelt van de beheerder van het fonds en de vermogensbeheerder waarvoor hij of zij werkt. De winnaars hebben hun merites en sommige onder hen zijn uw aandacht waard.

In eerste instantie nemen we de 29 individuele fondsenwinnaars van de 3 Belgische awarduitreikingen: de Fund Awards van De Tijd en L’Echo (14 winnaars), de Sicav de Cristal van La Libre Belgique en De Standaard (10 winnaars) en ten slotte de Morningstar Awards van het ratingbureau Morningstar in samenwerking met het weekblad Trends (5 winnaars).

Vervolgens kuisen we de lijst met de 29 winnaars op. Fondsen die enkel kunnen worden gekocht door professionele beleggers of in het kader van private banking doen bij ons niet mee. Ook fondsen die niet langer gecommercialiseerd worden schrappen we.

Vervolgens leggen we de overblijvende fondsen op onze pijnbank en gaan we na of ze voldoen aan onze voorwaarden. Finaal komen we zo tot een lijst van acht fondsen uit zes categorieën die volgens ons koopwaardig zijn.

Let wel op: wat een goed fonds voor u kan zijn, hoeft niet per se zo te zijn voor uw buurman. Zo raden we een dynamisch gemengd pensioenspaarfonds niet echt aan voor beleggers die de 50 à 55 al gepasseerd zijn en die de soms woeste beurswateren minder goed kunnen verdragen. Een neutraal of defensief gemengd pensioenspaarfonds zijn voor hen betere keuzes.
Besef ook goed dat alle fondsen die we vermelden risico met zich meedragen. Geen enkel fonds biedt kapitaalbescherming of rendementsgarantie. Cruciaal is dat u er enkel in mag beleggen met geld dat u voor lange tijd (vijf jaar en langer) kunt missen.

Zes op de acht fondsen, die in de prijzen vielen en volgens ons koopwaardig zijn, beleggen breed genoeg om hun mannetje te staan in tal van portefeuilles. In combinatie met enkele andere fondsen beschikt u daarmee over een solide basis waarna u eventueel eigen accenten kunt leggen.

Beleggers met tijd en goesting kunnen ook altijd terecht bij onze typeportefeuilles. De opvolging ervan is omslachtiger (af en toe transacties, kopen via diverse kanalen), maar biedt u wél twee voordelen. Enerzijds belegt u uitsluitend in categorieën die we op dit moment aankopen. Anderzijds houdt onze portefeuille ook rekening met de onderlinge samenhang tussen de fondsen. Daarbij wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijk potentieel rendement voor een zo laag mogelijk risico.

 

Metropolitan-Rentastro Growth

Voor beleggers die aan pensioensparen willen doen, nog geen 50 à 55 jaar zijn en de aandelenkaart willen blijven trekken (maximum leeftijd om te storten is 64 jaar).

Beleggen in pensioenspaarfondsen doet u vooral voor het belastingvoordeel dat u geniet per storting. Dat bedraagt maar liefst 30%, plus gemeentelijke opcentiemen. Dat fiscale toemaatje is niet te versmaden.

Gelukkig maar, want de fondsen moeten aan een hele waslijst portefeuilleregeltjes voldoen waardoor het in feite gemengde fondsen zijn (= fondsen die beleggen in aandelen én obligaties) met een leiband aan. Dit fonds al sinds jaar en dag puike risicogewogen rendementen. De recente beslissing om de rentegevoeligheid van het obligatiegedeelte in het fonds af te bouwen, kunnen we enkel maar toejuichen.

Rekening houdend met het feit dat de aandelen zo'n 65% deel uitmaken van de portefeuille, raden we u dit fonds enkel aan als u nog geen 50 à 55 jaar oud bent. Zo niet, ga voor een neutraal of defensief fonds.

 

Vector Navigator C1

Voor beleggers op zoek naar een breed gespreide zuivere aandelenportefeuille zonder veel poespas.

Het fonds beheerd door de Belgische topbeheerder Werner Smets blijft voor ons een no-brainer in de categorie van internationale aandelen. Op basis van een resem wiskundige modellen probeert het fonds beter te doen dan het marktgemiddelde. En daar slaagt het in. Er steken een dikke 100 aandelen in de portefeuille. Daarbij zowel grote bedrijven (Boeing, GlaxoSmithKline) als kleinere (Nexans, Tokai Rika).

Amerikaanse en Japanse aandelen halen er de bovenhand. De concurrentie binnen de categorie is bikkelhard. Het fonds staat de laatste jaren echter meer dan zijn mannetje tegenover de concurrentie op het vlak van risicogewogen rendementen. De hoge lopende kosten (meer dan 2%) zijn een minpunt maar we kunnen er in dit geval mee leven.

 

Robeco BP Global Premium Equities

Voor beleggers op zoek naar een bijkomende spreiding in zijn portefeuille aandelen. Past ook goed naast het fonds Vector Navigator C1.

Koppel een ervaren en bekroonde beheerder (Chris Hart) aan een performant beleggingsproces en u komt uit bij dit fonds. De beheerder gaat op zoek naar aandelen die goedkoop geprijsd zijn, hun winsten zien aandikken én een hoog rendement op hun eigen vermogen vertonen.

Voorbeelden zijn Merck (farma), Berkshire Hathaway (überbelegger Warren Buffett) en Siemens (industrie). Zowat 60% van de portefeuille haalt de mosterd op Wall Street. Financiële, industriële en farmaceutische bedrijven halen er de bovenhand.

Wij vinden dit niet alleen een beregoed fonds, ook de transparantie van Robeco op het vlak van communicatie rond beheerderkeuzes is exemplarisch.

 

DPAM Capital B Equities Us Dividend

Voor beleggers die toegang wil tot de grootste beurs ter wereld.
Let wel op: combineer dit fonds met andere fondsencategorieën voor een optimaal gediversifieerde portefeuille.

Het fonds van Bank Degroof Petercam belegt vooral in aandelen met een hoog dividendrendement, maar kan ook mikken op andere soorten aandelen als de marktomstandigheden dat zouden vereisen.

Zo heeft de beheerder een boontje voor de IT-sector (Intel, Microsoft), de financiële sector (JPMorgan Chase, Wells Fargo) en de farmasector (Johnson & Johnson, Pfizer). Het fonds is wat ons betreft een topper op het vlak van regelmaat in de prestaties en risicogewogen rendement.

Het is ook een van de weinige fondsen die we in staat achten om op termijn beter te presteren dan de ultragoedkope trackers in Amerikaanse aandelen. Het fonds is bovendien complementair met de twee andere fondsen die we in de categorie aanraden.

 

Vector Flexible C1

Voor beleggers die over een goed renderend fonds willen beschikken in combinatie met andere gemengde fondsen.

Dit fonds is in feite Vector navigator in een gemengd kleedje. De beheerder belegt in dezelfde aandelen als het wereldwijde aandelenfonds en beschermt zich daarbij tegen het ‘marktrisico’ via afgeleide producten (in dit geval indexfutures) en dat voor minstens 25% van de portefeuille.

Zo gedraagt het fonds zich in de praktijk als een gemengd fonds. In tegenstelling tot de klassieke gemengde fondsen belegt het fonds (op dit moment) niet in obligaties. Daarom betaalt u ook geen eventuele meerwaardebelasting bij de verkoop.

Ook hier denken we dat het fonds de hoge kosten (2,1%) zal blijven compenseren door een bovengemiddeld rendement dankzij de kwaliteiten van het Navigator-fonds

 

Merclin II Sicav Patrimonium

Voor beleggers op zoek naar een goed gespreid fonds in aandelen en obligaties.

Het gemengde fonds beheerd door de Antwerpse vermogensbeheerder Mercier Vanderlinden Asset Management bestaat binnenkort vijf jaar en heeft in die tijd bewezen uit het goede hout gesneden te zijn.

Het fonds kijkt vooral naar bedrijfsresultaten en niet naar macro-economische context. Wat ons vooral bevalt, is dat het fonds durft te morrelen aan de portefeuillegewichten. Zo wordt op dit moment ten opzichte van pakweg een jaar geleden heel wat meer in aandelen én in cash belegd ten koste van obligaties.

Ook binnen het aandelengedeelte wordt geschoven als de beheerder vindt dat er meer risicogewogen elders te behalen valt. Opvallend is de wekelijkse bepaling van de netto-inventariswaarde (en dus niet dagelijks).

 

NN (L) Patrimonial Aggressive

Voor beleggers op zoek naar een gemengd fonds dat stevig de kaart van aandelen trekt.

Het fonds beheerd door NN Investment Partners is het enige dakfonds binnen de sectie awardwinnaars. Het feit dat de portefeuille tjokvol fondsen steekt van het eigen beheerdershuis, en dus niet een selectie maakt van fondsen van allerhande beheerders, vinden we normaal gezien een groot nadeel. Geen enkele beheerder heeft immers de beste fondsen in alle categorieën op zak.

En toch slaagt NN er wonderwel in om een mooie portefeuillemix af te leveren die al jaren potten breekt. We zijn dan ook blij dat dit fonds ook buiten het ING-net opgepikt kan worden. Aan lagere kosten bovendien (3% bij ING zelf).

Ook de defensieve en neutrale varianten zijn trouwens ook de moeite waard.

 

First Eagle Amundi International

Voor beleggers op zoek naar een gemengd fonds dat quasi niet in obligaties belegt en wel in goud.

Het fonds van topper Matthew McLennan is allesbehalve een klassiek gemengd fonds. Hier wordt vooral belegd in aandelen en cash, in combinatie met goud. Dat zorgt voor een mooi gespreide portefeuille waarbij het obligatierisico sterk wordt beperkt.

Industriële aandelen zoals HeidelbergCement zijn prominent aanwezig en de bedrijven worden geselecteerd op basis van hun waardering. Die vorm van waardebeleggen is ook de manier waarop wij naar aandelen kijken.

Het fonds bestaat ook in een euroversie dat zonder instapkosten gekocht kan worden bij Deutsche Bank. Bij Fortuneo betaalt u voor die variant 1% (via telefonische order).

 

Evenwichtige portefeuille van Test-Aankoop invest

Voor beleggers op zoek naar een totaalportefeuille. Deze portefeuille vereist opvolging, maar we leiden u bij de hand bij uw fondsenkeuze.

Onze evenwichtige portefeuille bevat op dit moment tien aandelenposten (inclusief vastgoed) en een spaarrekening en spaarverzekering. De portefeuille houdt rekening met al onze adviezen en vooruitzichten.

Elke maand maken we een evaluatie en gaan we na of het nog de moeite loont om in een bepaalde categorie belegd te zijn. Zoals u weet, staan de financiële markten nooit stil. Wat vandaag een koopje is, kan dat morgen misschien niet meer zijn.

Deel dit artikel