Analyse
Welke versie kiezen van het fonds Deutsche Concept Kaldemorgen? 1 jaar geleden - donderdag 6 april 2017
De versie LC, LD of FC? Welke zijn de verschillen?

De letter F betekent dat het compartiment mikt op professionele beleggers.
De letter L geeft aan dat het compartiment bestemd is voor particulieren.
De letter C staat voor de kapitalisatieversie.
De letter D staat voor de distributieversie.

 

De onderliggende beleggingsportefeuille en het beheerteam zijn identiek, ongeacht het compartiment dat u kiest.

Wel zijn er verschillen qua instapvereisten en retrocessies (= het gedeelte van de beheerkosten dat de fondsbeheerder terugstort aan uw bank als vergoeding voor het aanbrengen van beleggers). Zo is instappen in de F-versie pas mogelijk vanaf 400.000 euro. In ruil keert het fonds dan geen retrocessies aan de distributeur uit, waardoor het beheerloon slechts 0,75% bedraagt. Bij de L-versie gelden geen instapvereisten, maar het beheerloon is wel dubbel zo hoog. 

 

In welke versie beleggen?

De F-versie is door de hoge instapdrempel (400.000 euro) niet meteen spek voor de bek van particuliere beleggers. 

U mag daarentegen wel beleggen in zowel Deutsche Concept Kaldemorgen LC (kapitalisatiedeelbewijzen, ISIN-code LU0599946893) als in Deutsche Concept Kaldemorgen LD (distributiedeelbewijzen, ISIN-code LU0599946976). Op fiscaal vlak worden deze versies niet op dezelfde manier behandeld. 

Als u voor kapitalisatiedeelbewijzen kiest, dan zult u bij verkoop beurstaks verschuldigd zijn (1,32% van de verkoopwaarde). Kiest u voor distributiedeelbewijzen, dan worden de dividenden belast (tegen 30%). Op dit moment keert het fonds weinig dividenden uit (0,1%), maar dat betekent niet dat dit in de toekomst niet kan veranderen. Laat u bij uw keuze vooral leiden door praktische overwegingen. 

Als u het tof vindt om zo nu en dan wat extra inkomen binnen te rijven in de vorm van een dividend, kies dan voor de distributiedeelbewijzen (LD). Vindt u dat niet zo belangrijk, dan bent u beter af met de kapitalisatiedeelbewijzen (LC).

Deel dit artikel