Analyse
Conventum Fund For Good Architect Strategy strijdt tegen armoede 1 jaar geleden - donderdag 26 januari 2017
Verdient dit fonds dat in andere fondsen investeert een plekje in uw portefeuille?

Het fonds is enkel aan te raden aan diegenen die graten zien in het steunen van kleinschalige kansarme ondernemers dicht bij huis en dat proces willen uitbesteden. Het alternatief is immers zelf aan crowdfunding doen via platformen zoals het sociale socrowd.be.

 

Maatschappelijk doel

Van tel is hier het solidariteitsaspect waarmee een ‘directe maatschappelijke impact’ op gang wordt gebracht. Via dit fonds financiert u rechtstreeks microfinanciënprojecten in België.

Funds For Good stort jaarlijks 50 % van zijn nettowinst (o.a. verkregen door een deel van de distributievergoeding van het fonds te innen) en minimaal 10 % van zijn zakencijfer door aan Generation For Good, een filantropisch fonds dat is ondergebracht in de Koning Boudewijn-stichting. De controle van die geldstromen wordt verzekerd door specialist Forum Ethibel. De onderliggende fondsen waarin belegd wordt zijn echter zelf niet duurzaam.

 

Matige prestaties doen ons niet watertanden

Sinds zijn lancering in augustus 2013 haalde het fonds een jaarlijks rendement van 2,2 %. Dat is povertjes als u weet dat de categorie flexibele gemengde fondsen waartoe het fonds behoort gemiddeld 3,2 % opbracht.

Een van de redenen dat het rendement wordt gedrukt zijn de hoge kosten van het dakfonds. De belegger betaalt niet enkel een beheersvergoeding aan het fonds zelf (1,2 %), maar krijgt ook de beheersvergoeding van de onderliggende fondsen op zijn bord gepresenteerd. Totale kostenplaatje: 2,9 % per jaar. En dat is te veel.

Deel dit artikel