Analyse
Onze portefeuille: lichte winst in oktober 1 jaar geleden - donderdag 10 november 2016

Vorige maand hielden de toppers en floppers in onze portefeuille elkaar in evenwicht.

Belgisch vastgoed had het moeilijk, terwijl Braziliaanse obligaties vooruit blijven stomen. We veranderen niets aan de samenstelling van onze portefeuille.
Op 10 jaar is de rendement van deze portefeuille gemiddeld van 5,5 % per jaar.

In oktober zagen we twee gezichten op de financiële markten. Kort door de bocht genomen kunnen we stellen dat de aandelen het goed deden en de obligaties slecht. De reden: de stijgende rentevoeten. Maar meer daarover in de actualiteitstekst hierna.

 

Top: Braziliaanse obligaties

HSBC GIF Brazil Bond dikte met bijna 7 % aan. Met dank aan de winst van de real in euro (+5 %) vooral. Doordat de centrale bank er de beleidsrente deed dalen, gingen ook de obligatierentes lager. Tot groot jolijt van de lokale obligatiemarkt.

 

Flop: vastgoed

C+F Immo Rente verloor 1 %. Het fonds zit tjokvol gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV) en vastgoedcertificaten. Het fonds kwam de verliezen in topposities als Retail Estates (-4 %) en Warehauses De Pauw (-5 %) niet te boven. De correctie is te wijten aan de rentestijging die weegt op de winstgevendheid van dat type bedrijven.

 

Flop: Zweedse aandelen

XACT OMXS30 ging 1,9 % lager nadat de Zweedse kroon een tik kreeg op de wisselkoersmarkt (-2,6 %). De Riksbank, de lokale centrale bank, doet er immers alles aan om de Zweedse kroon te verzwakken om zo de inflatie te laten aantrekken. Dat doet ze door obligaties op te kopen en de kortetermijnrente onder nul te houden. Het aandelenfonds kwam dat muntverlies afgelopen maand niet te boven. Ons niet gelaten. De zwakke kroon vergroot de concurrentiepositie van de lokale bedrijven en de verwachte groei van het land licht ver boven die van de eurozone.

Deel dit artikel