Analyse
Vorige maand hielden de toppers en floppers in onze portefeuille elkaar in evenwicht 1 jaar geleden - donderdag 13 oktober 2016

Op het einde van september was het gemiddelde jaarlijks rendement van onze portefeuille op 10 jaar onveranderd (5,8 %).

Poolse aandelen hadden het moeilijk, terwijl Zuid-Afrikaanse aandelen sterk opveerden. We veranderen niets aan de samenstelling van onze portefeuille, wel aan de productselectie voor Britse aandelen. Threadneedle UK Income Fund is voortaan onze Beste Koop. Te danken aan de kwaliteiten van het consistente beheer en de portefeuille die accenten legt die in lijn liggen met onze adviezen.

 

Stabiele portefeuille

September was een vrij onopvallende maand op de financiële markten. De beurzen kabbelden wat voort en ook op het vlak van obligatierentes was er zowat een status-quo. Het gevolg: ook onze portefeuille ging amper vooruit: +0,3 %.

 

Vuurwerk bij de wisselkoersen

Het was daarentegen wel koekenbak op de wisselmarkten. iShares MSCI South Africa UCITS ETF ging 4,8 % hoger door … de sterke Zuid-Afrikaanse rand in euro (+6 %). De munt zorgde alvast ervoor dat die post het meest opbracht in onze portefeuille. Het omgekeerde kwam ook voor. Omdat de Amerikaanse centrale bank besliste om de rente niet te verhogen, kreeg de Amerikaanse dollar een tik van bijna 1 % tegenover de euro. Het gevolg was dat een fonds als iShares Core S&P 500 UCITS ETF ook zowat 1 % verloor in september. Het verlies van 1,7 % van de Britse sterling zorgde dan weer ervoor dat een fonds als Invesco UK Equity in het rood dook (-1,5 %). Om maar te zeggen dat ook de wisselkoersen een niet verwaarloosbare impact kunnen hebben op uw rendement.

 

Deel dit artikel