Analyse
Onze 11 favoriete internationale aandelenfondsen 1 jaar geleden - woensdag 28 september 2016

Volg de gids.

FONDSEN DIE INDEXEN VOLGEN

iShares Core MSCI World

De beursgenoteerde tracker van fondsengigant BlackRock doet wat hij belooft te doen: van heel nabij de evolutie schaduwen van de MSCI World-index. Daarvoor belegt het fonds in meer dan 1 600 aandelen. Het grootste aandeel, Apple, maakt slechts 2 % uit van de portefeuille. De top 10, minder dan 10 %. Zowat 60 % van de portefeuille vloeit richting Wall Street. De sectoren gezondheidszorg, technologie en financiële dienstverlening zijn de grootste, zonder daarbij overdreven belangrijk te zijn. Het zegt iets over de spreiding binnen de portefeuille. Een no-brainer.

 

Vanguard Global Stock Index

In euro en mét automatische herbelegging van het dividend, zo vindt u ze niet vaak wat fondsen van Vanguard betreft. Het fonds is perfect vergelijkbaar met de tracker van iShares, zowel wat de portefeuille betreft (identiek) als de manier waarop die wordt samengesteld: door fysiek alle aandelen uit de index te gaan kopen en zo weinig mogelijk cash aan te houden.

Het verschil tussen beide? Het betreft hier een niet-beursgenoteerd fonds dat u, door het gebrek aan registratie in ons land, enkel kunt kopen in het buitenland. Bij DeGiro bijvoorbeeld. Daar kunt u het Vanguard-fonds op de kop tikken zonder enige kost en taks.

 

FONDSEN DIE ACTIEF WORDEN BEHEERD

Aphilion Q² Equities

De zowat 80 aandelen waarin het fonds belegt, komen vooral uit de VS (40 %), de eurozone (30 %) en het VK (10 %). Geen groeilandenaandelen hier. Er wordt belegd via een wiskundig model dat op zoek gaat naar aandelen die op fundamenteel vlak interessant zijn. En dat hoeven daarom geen grote namen te zijn. Zo wordt de top drie ingenomen door Henry Schein (gezondheidszorg), Hubbell (elektronica, verlichting) en Lamar Advertising (reclame). De portefeuille ziet er dan ook niet uit als die van de concurrenten.

 

KBC Equity Quant Global 1

Het fonds wil beter presteren dan de MSCI World-index en gebruikt daarbij een computermodel dat op zoek gaat naar aandelen die onder hun fundamentele waarde noteren.

Op dit moment zijn die vooral te vinden in de VS (60 %, genre Amazon, ExxonMobil, Mastercard en Pfizer), in Japan (10 %, zoals Daiwa House en Mitsubishi) en Zwitserland (5 %, Nestle, Swiss Re). Een dikke 150 aandelen steken in de portefeuille. Technologie en consumentenproducten hebben er de bovenhand.

Het fonds leverde in het verleden correcte en consistente risicogewogen prestaties en we verwachten dat het model van KBC Asset Management in staat zal zijn om dat te blijven doen.

 

Nordea-1 Global Stable Equity

De portefeuillestrategie van het fonds bevalt ons. Er wordt fundamenteel te werk gegaan en o.a. gekeken naar bedrijven die stabiele winsten boeken en daarnaast ook een relatief stabiel koersverloop kennen. Iets wat zich ook uit in de relatief beperkte schommelingen van de portefeuille ten opzichte van de concurrentie. De focus op farma (Johnson & Johnson, UnitedHealth) en technologie (Alphabet, Cicso), naast het blikveld op de VS (60 %) ten koste van de eurozone, was alvast de juiste de afgelopen jaren. Het fonds heeft lak aan een benchmark en doet zijn eigen ding.

 

Robeco BP Global Premium Equities

Met een portefeuille van zowat 60 % in Amerikaanse aandelen, een kleine 20 % in de eurozone en een kleine 10 % in het VK, oogt dit fonds zoals zovele andere. Het zijn echter de keuzes onder de motorkap die opvallen: veel meer industriële bedrijven (Raytheon, Safran) en basismaterialen (Berry Plastics) dan gemiddeld, ten koste van nutsbedrijven en financiële aandelen bijvoorbeeld. De beheerder kijkt nauwlettend naar waardering en zelfs momentum (= het behalen van outperformance door het kopen van de winnaars). Top is ook de transparantie van Robeco op het vlak van communicatie rond portefeuillekeuzes.

 

Vector Navigator

Op basis van een resem wiskundige modellen probeert Vector Asset Management het beter te doen dan het marktgemiddelde. En daar slaagt het fonds in. Er steken zowat 90 aandelen in de portefeuille. Daarbij zowel grote bedrijven (Altria, Microsoft, Vodafone) als kleinere (BlueScope Steel, SCSK). Amerikaanse aandelen zijn goed voor de helft van de portefeuille, Japanse zowat 10 %. Ook sectoraal merken we een bonte mix. Het fonds staat meer dan zijn mannetje tegenover de concurrentie en de index. Dat moet ook om de hoge kosten te compenseren. Iets waar het dankzij zeer actief beheerd ook in slaagt.

 

BUITENBEENTJES

Amundi ETF MSCI World EX-EMU

De evolutie van de portefeuille is die van de MSCI World, maar dan zonder rekening te houden met de beurzen uit de eurozone. Het verklaart de betere historische prestaties tegenover de tracker van iShares en het fonds van Vanguard bijvoorbeeld.
Maar dat is nog niet alles. Het fonds wordt ook synthetisch beheerd. Hier dus geen rechtstreekse belegging in de aandelen uit de index, maar een financiële constructie (swap) met een tegenpartij om zo tot het rendement van de index te komen. Dat zorgt voor tegenpartijrisico, dat uiteraard met argusogen wordt opgevolgd en gecontroleerd.

 

BL Global Equities

Op zoek naar een fonds dat al sinds jaar en dag bestierd wordt door een ervaren team? Dat niet belegt in financiële aandelen, wegens niet transparant genoeg? Dat wél durft te mikken op aandelen uit de groeilanden? Dat een hekel heeft aan sectoren die te veel onderhevig zijn aan prijszetting en wetgeving (zoals energie)? Dat durft cash op te stapelen in moeilijke tijden? Zoek niet verder. Dit fonds heeft het allemaal. Wall Street (40 %) en Japan (10 %) zijn hier de grote jongens en er wordt vooral gemikt op consumptiegoederen (zoals Pernod Ricard), farma (Roche) en technologie (zoals SAP). Een fonds dat ook zijn mannetje kan staan naast andere fondsen uit de categorie.

 

FONDSEN DIE EEN DIVIDEND UITKEREN

Fidelity Global Dividend QIncome

Het fonds van Fidelity is een defensief ingesteld fonds dat vooral belegt, hoe kan het ook anders, in aandelen die vanouds een relatief hoog, stabiel én houdbaar dividendrendement bieden. Voorbeelden zijn aandelen uit de gezondheidszorg (GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson, Pfizer) en de sector van de consumptiegoederen (Kimberly-Clark, Procter & Gamble). Opvallend: het fonds belegt zo goed als niet in vastgoed. De VS is goed voor 40 % van de portefeuille, het VK voor 15 % en 10 % zit in Japan. De dividenduitkering gebeurt viermaal per jaar (februari, mei, augustus, november) en is telkens goed voor zowat 0,5 % nettodividend per uitkering.

 

KBC Equity High Dividend

Het fonds van KBC is een gedegen fonds dat erin slaagt om de aandeelhouders te trakteren op een stabiel dividend van zowat 3 % netto, en dat eind maart. De grote namen die u in de portefeuille terugvindt zijn niet toevallig dezelfde als bij het Fidelity-fonds. Beide gebruiken immers dezelfde index als uitvalsbasis. De verschillen zijn de voorliefde voor financiële waarden hier (farma bij Fidelity) en het grote belang van Wall Street in de portefeuille (60 %). Japanse (10 %) en Britse (5 %) aandelen vervolledigen die regionale top drie. Ook hier geen enkele belegging in groeilanden.

 

Deel dit artikel