Analyse
Beleggen in de beurs van Casablanca? 1 jaar geleden - vrijdag 23 september 2016

De Marokkaanse beurs klom in 2016 al met 12 %. Dat is een pak meer dan het wereldwijde gemiddelde (een kleine 5 %) en in lijn met de prestatie van de beurzen uit de groeilanden.

Het is echter niet simpel om op de Marokkaanse beurs te beleggen.
We geven de voorkeur aan andere groeilanden.

 

De regering heeft het moeilijk om de economie op koers te houden.

De Marokkaanse economie geraakt moeilijk onder stoom, vooral door de problemen in de landbouwsector en de dalende export. Die is vooral voor Europa bestemd en zoals u weet draait het hier ook niet op volle toeren. Koppel dat aan een verslechterd ondernemingsklimaat, een verminderde concurrentiekracht, een overheidstekort (5 %) dat niet onder controle geraakt en stijgende overheidsschulden, en u krijgt een economische mix die bitter smaakt.

 

Toch deed de beurs van Casablanca het afgelopen jaar vrij goed.

Dat heeft volgens ons echter meer te maken met de stijgende appetijt voor groeilandenaandelen over het algemeen dan met lokale factoren. Want zelfs de Marokkaanse bedrijfswinsten zitten ook niet echt in de lift. Op dit moment zijn we dan ook van mening dat de groeilanden die we al aanraden zoals Indonesië, Brazilië en Zuid-Afrika meer waar voor hun geld bieden.

 

Het is niet zo simpel om op de Marokkaanse beurs te beleggen.

Gespecialiseerde fondsen bestaan er niet in ons land en ook de aanbieders van beursgenoteerde trackers laten de markt links liggen. De enige mogelijkheid is te kiezen voor fondsen die mikken op de Afrikaanse regio of de zogenaamde ‘frontierfondsen’ die beleggen in landen die (nog) te klein zijn om als volwaardige groeimarkt te worden bestempeld.

 

Zo haalt u met VanEck Vectors Africa Index ETF (ticker AFK op NYSE Arca) 10 % Marokko in huis. iShares Frontier 100 ETF (FM) en Guggenheim Frontier Markets ETF (FRN) beleggen tussen de 5 % en 7 % in Casablanca.

 

Deel dit artikel