Analyse
Poolse aandelen zijn interessant… Hoe zit het met obligaties in zloty? 1 jaar geleden - donderdag 4 augustus 2016

Is beleggen in het fonds KBC Renta Zlotyrenta, dat gespecialiseerd is in Poolse staatsobligaties, een goede zaak?

Neen. Volgens ons is het nog te vroeg om erin te beleggen.
Beleg momenteel niet in Oost-Europese staatsobligaties die te veel zijn blootgesteld aan Polen
.

 

We zijn positief voor de zloty tegenover de euro en dat op lange termijn. Maar daarmee stopt het verhaal. We vinden het geboden obligatierendement (zowat 2,4 %) op dit moment nog iets te minnetjes om zloty-obligaties te kopen. Zeker in combinatie met de relatief hoge jaarlijkse kosten die voor het KBC-fonds Renta Zlotyrenta gevraagd worden (1,3 %). Het potentieel rendement is dan ook te laag om de grote schommelingen in de portefeuille te compenseren.

Door de gezonde economische groei in Polen en dito stijging van de inflatie in de toekomst verwachten we ook hier eerder hogere dan lagere rentevoeten. En dat zal wegen op de inventariswaarde van het fonds. We laten zo’n obligaties dan ook links liggen.

Dat advies heeft natuurlijk ook een impact op onze mening over fondsen in groeilandenobligaties in het algemeen en in Oost-Europese landen in het bijzonder. Voorbeelden van die laatste categorie zijn Candriam Bonds Euro Convergence, KBC Bond Emerging Europe en Parvest Bond Emerging. Poolse uitgiftes zijn de grootste slokop in dat soort portefeuilles. De fondsen beleggen tot 60 % van de portefeuille in zloty. Ook hier gebeurt dat quasi altijd via staatsemissies. Combineer dat met een belegging in minder interessante, lees: overgewaardeerde, munten zoals de Hongaarse forint en de Turkse lira en u weet waarom we dat type fonds ook niet kopen.

 

Deel dit artikel