Analyse
Een fonds kiezen dat in de VS belegt 1 jaar geleden - donderdag 4 augustus 2016

Welke criteria…

Het gros van dat aanbod heeft geen enkele toegevoegde waarde voor u als belegger. Waarom niet? Als we louter kijken naar de risicogewogen rendementen over de afgelopen vijf jaar, dan slagen 9 op de 10 fondsen er niet in om beter te doen dan onze favoriete tracker, die zich nochtans beperkt tot het schaduwen van de Amerikaanse beurs.

Daar zijn diverse redenen voor. Sommige fondsen rekenen veel te veel jaarlijkse kosten aan. Daardoor komen ze al met een handicap aan de start. Tal van fondsen dekken zich ook in tegen het wisselrisico in euro. Dat mes sneed de laatste jaren aan de verkeerde kant. De dollar ging de afgelopen vijf jaar meer dan 30 % hoger tegenover de euro. Ook de fondsen in kleine aandelen (small caps) en in middelgrootte aandelen (mid caps) deden het de laatste vijf jaar slechter dan de klassieke fondsen in grote aandelen (big of large caps).

Had u ten slotte de pech dat uw beheerder een serieuze boon heeft voor sectoren zoals olie (+6 %) of
grondstoffen (-4 %), dan was een slechtere prestatie dan het marktgemiddelde gegarandeerd uw deel. Kortom, er zijn genoeg redenen te vinden waarom een fonds de afgelopen jaren slechter kon doen dan de markt.

 

Deel dit artikel