Analyse
Poolse aandelen: mooie spreiding in uw portefeuille! 1 jaar geleden - woensdag 20 juli 2016

Met Poolse aandelen haalt u meerdere troeven in huis: een economische knaller, een munt met potentieel en een correct gewaardeerde beurs. De post zorgt bovendien voor gezonde spreiding in een fondsenportefeuille.

Heeft u een dynamisch of neutraal profiel, dan mag u 5 % van uw vermogen aan Poolse aandelen besteden via de tracker iShares MSCI Poland.
Enkel de beleggers met een defensief profiel raden we af om de steven richting Polen te wenden. De schommelingen in de categorie blijven groot, o.a. door het verloop van de zloty.

 

Dynamische economie

Polen doet het al geruime tijd gewoonweg goed op economisch vlak. Afgelopen jaar groeide het land met 3,6 %, vooral dankzij gezinsconsumptie. Op tien jaar tijd is de werkloosheid er gehalveerd waardoor de Pool zich rijker en zelfzekerder voelt dan ooit. De economie is er competitief. De vertrouwensbarometers van de consumenten en van de producenten zitten in de lift. Dat ondersteunt natuurlijk de economie.

 

De buitenlandse investeringen speelden een grote rol in het economische verhaal. Bedrijven zagen een aanwezigheid in de grootste markt van Centraal-Europa wel zitten en konden rekenen op goedkope mankracht. En zo werd Polen de industriële uitvalsbasis van Oost-Europa. Sinds 2006 steeg de Poolse productie met 60 %. Indrukwekkend als u weet dat die van de Europese Unie stagneerde.

 

Ook het begrotingstekort werd stevig teruggedrongen. Van een tekort van 7 % vijf jaar geleden naar een tekort van 2,6% vandaag. Te danken aan een streng begrotingsbeleid

 

Poolse zloty is ondergewaardeerd

Dit jaar verloor de zloty al 3 % in euro. Daardoor is de munt eind juni al zowat 10 % ondergewaardeerd tegenover de euro. Koppel dat aan de lagere inflatie in Polen tegenover de eurozone (0,2 % verwacht voor dit jaar, tegenover 0,3 % in de eurozone) en u weet waarom we denken dat de munt potentieel heeft op lange termijn. Van geldontwaarding (door hoge inflatie) is hier lang geen sprake. Ook is er een groot vertrouwen in de kunde van de Poolse centrale bank.

 

Correct gewaardeerde beurs

De beurs van Polen staat dit jaar al 6 % lager. De helft van dat verlies is te wijten aan een zwakke zloty. Daarmee blijft de beurs wel achter op de wereldwijde aandelenindex (-1 %), maar doet ze het wel beter dan de beurzen uit de eurozone (-9 %). Kijken we naar diverse bedrijfsratio’s zoals koerswinst en boekwaarde dan noteert de beurs eind juni correct.

 

De verwachte winstcijfers van de beursgenoteerde bedrijven zitten echter mooi in de lift, o.a. door de stijgende vorm van de lokale financiële sector. Ook het hoge dividendrendement, iets meer dan 4 % bruto, is meegenomen.

 

Geen fonds maar een tracker

– BNP Paribas, ING en KBC beschikken alle over fondsen in Poolse aandelen maar verkopen die enkel in Polen. In België vindt u de post enkel indirect terug in fondsen die mikken op Oost-Europa en Centraal-Europa (= zonder Rusland) zoals KBC Equity Central Europe. Dit fonds is voor 45 % belegd in Poolse aandelen maar ook in een resem andere landen (bv. Oostenrijk en Hongarije). Bijgevolg interesseert zo’n belegging ons niet.
– Gelukkig bestaan er beursgenoteerde trackers die uitsluitend in Poolse aandelen beleggen. Vermijd VanEck Vectors Poland ETF (dubbele roerende voorheffing op het dividend) en Lyxor UCITS ETF Wig 20, dat iets te weinig liquide is en te riskant (belegt in afgeleide producten).

 

iShares MSCI Poland is onze gedoodverfde favoriet. Kies resoluut voor de versie die noteert in euro op Xetra, ticker IBCJ. Het is niet de goedkoopste versie wat lopende kosten betreft (0,74 %), maar wel de fiscaal interessantste. De liquide tracker noteert niet alleen in euro, hij betaalt ook geen dividenden uit. Het vermijden van de dubbele roerende voorheffing op het dividend bespaart u zowat 1 % per jaar. Dat compenseert ruimschoots de hogere jaarlijkse kosten. Iets minder dan de helft van de portefeuille vloeit richting financiële aandelen, de rest in aandelen uit de energiesector en de nutsector.

 

Impact Brexit

De Brexit heeft voor een schok gezorgd in Polen. Zo verloor de zloty 2 % en ging de Poolse beurs bijna 5 % lager (in lokale munt).

 

En dat om uiteenlopende redenen:

– Vooreerst krijgt er geen enkel Europees land zo veel subsidies voor de ontwikkeling van de infrastructuur als Polen. De Britse exit doet de vrees oplaaien dat er minder geld gestort zal worden.

– Het VK is ook een van de grootste importeurs van Oost-Europese goederen. Ook hier wordt gevreesd dat die import zal slabakken en groei zal kosten.

– Er leven meer dan 800 000 Polen in het VK. Gevreesd wordt dat heel wat Polen het land op termijn zullen verlaten omdat permanente werk- en verblijfspapieren niet langer een evidentie zijn.

 

Deel dit artikel