Analyse
Beleggingsfondsen met awards beloond 2 jaar geleden - donderdag 2 juni 2016

Beleggingsfondsen met awards beloond

In maart worden traditioneel de drie grote fondsenprijzen in ons land uitgereikt. De zakenkranten De Tijd en L’Echo beten daarbij de spits af, gevolgd door het tijdschrift Trends/Tendances en de kranten De Standaard en La Libre Belgique.
De meest populaire fondsencategorieën zijn Belgische aandelen, Europese aandelen en gemengde fondsen. Uiteindelijk kregen 27 fondsen in 14 beleggingscategorieën de eer om met een trofee naar huis te gaan. Ook gingen 5 fondsenhuizen aan de haal met een prijs voor ‘beste gamma’.

 

Criteria, nuances

Achter elke trofee steekt een eigen methodologie. Zo stemt het ons tevreden dat een louter kijken naar de rendementen uit het verleden, zoals bij Trends vroeger het geval was, niet langer het geval is. Elke award, met uitzondering die van de fondsen met kapitaalbescherming, houdt rekening met rendement én met risico. Daarbij wordt er vergeleken binnen de eigen categorie. Zoals het hoort. De Tijd gaat nog een stap verder en kijkt ook naar de regelmaat in de prestaties. Iets wat ook wij heel belangrijk vinden.

 

Vijf jaar is wat ons betreft de minimale horizon om fondsen te screenen en een award toe te kennen. De Tijd doet dat, De Standaard doet dat gedeeltelijk (een combinatie van 1 jaar, 3 jaar en 5 jaar) en Trends doet dat voor de helft van de awards. Die worden immers uitgereikt op basis van 1 jaar en 5 jaar. We hechten in dit artikel dan ook geen belang aan de Trends Awards op die schamele 1 jaar. Die periode is immers te kort om een fonds daarvoor te belonen.

 

Winnaars

Met die verschillen in het achterhoofd hoeft het niet te verbazen dat de award binnen dezelfde categorie naar diverse fondsen kan gaan. Zo kunnen zowel KBC Equity Belgium als KBC Institutional Belgian Equity claimen het ‘beste’ Belgische aandelenfonds te zijn. Halen we er de 1 jaar award van Trends bij dan is dat ook het geval voor KBC Equity Flanders. De huisstrategie van KBC Asset Management om niet alleen de kaart te trekken van de grote Bel-20-aandelen maar ook aandelen als IBA en Kinepolis te viseren, bleek lonend te zijn.

 

In slechts 5 van de 14 categorieën die werden uitgereikt, vinden we overlappingen terug. Zo blonk bijvoorbeeld BGF Euro Bond uit in de categorie 'obligaties in euro' (De Tijd en De Standaard) en slaagde Vector Flexible als enige erin om bij alle drie de uitreikingen een prijs te mogen afhalen (op 1 jaar bij Trends). Een verdiende beloning.

 

In de tabel hieronder vindt u een volledige lijst van de winnaars.

 

Ken uzelf!

Zijn de winnaars nu ook koopkandidaten? Alles hangt af van uw criteria.
Past zo’n fonds wel in uw portefeuille? In uw beleggingshorizon (minimaal vijf jaar)? In uw risicoprofiel (100 % aandelen in het geval van bijvoorbeeld Belgische aandelenfondsen)?
Kent u het fonds goed? Wat is de strategie van de beheerder? Wat zijn de kwaliteiten van het fonds? Kunt u het makkelijk kopen? Belegt het fonds in een categorie met voldoende potentieel?

 

Wie zijn de echte winnaars?

Fondsenawards kennen meer winnaars dan u op het eerste gezicht zou denken.

 

1. De fondsen zelf

Studies tonen aan dat het winnen van een prijs wel degelijk (nieuw) volk lokt. En ook al is het effect vaak tijdelijk, de belegde gelden onder beheer kunnen er wel bij varen. Het onderscheidt het winnende fonds alvast eventjes van de rest in deze competitieve wereld.

 

2. De fondsenhuizen

Met een kast vol trofeeën kunnen de vermogensbeheerders altijd uitpakken bij hun klanten, of het nu gaat om ‘gewone’ beleggers of professionelen. Niet-winnende fondsen van het huis genieten daarvan mee.

 

3. De fondsverdelers

Zij pakken graag uit met de winnaars en trachten de beleggers te overtuigen om die fondsen bij hen te kopen. Hoe meer centen er bij hen in de fondsen steken, hoe meer ze zelf binnen rijven.

 

4. De (organiserende) media

Het is geen toeval dat kranten en tijdschriften zo’n awards organiseren. Tel er het aantal pagina’s aan dik betaalde publiciteit voor (winnende) fondsen of fondsenhuizen maar eens op na elke uitreiking in De Standaard/La Libre Belgique, De Tijd/L’Echo en Trends. Ook de niet organiserende media genieten van die extra inkomsten uit publiciteit. En dan hebben we het nog niet over de uitreiking zelf die heel wat geld in het laatje brengt.

 

5. De belegger

Zijn de fondsen die een award winnen uw moeite waard? Het kan, maar het hoeft niet. Voor elk fonds dat zo boven water komt dat wél goed kan zijn voor uw portefeuille, zijn er andere die dat niet zijn. Laat u hoe dan ook niet leiden door awards (alleen).

 

Een award winnen is geen reden om dat fonds te kopen. Waarom?

– Sommige fondsen, hoe goed ze ook zijn, beleggen simpelweg in een categorie waar we op dit moment van af blijven. Zo beleggen we niet in obligatiefondsen in euro (te duur en gevaar van stijgende rentevoeten in de toekomst), in fondsen in Belgische aandelen (zie vorig nummer), in fondsen in Europese aandelen (verkies ook hier individuele aandelen) en in breed gespreide groeilandenfondsen (ga voor individuele groeilanden of beperk u tot de Aziatische regio) bijvoorbeeld.
– In de categorieën waar we wel in geloven, kan het zijn dat we (nog) betere fondsen vinden. Lees: fiscaal vriendelijker, goedkoper of wat portefeuille-inhoud betreft potentieel interessanter. Zo vinden we prijsbeest T. Rowe Price US Blue Chip Equity inferieur aan de tracker iShares Core S&P 500 UCITS ETF op het vlak van risicogewogen rendementen, regelmaat in de prestaties, kosten en portefeuillespreiding. De andere winnaar, Legg Mason ClearBridge US Large Cap Growth is dan weer wel koopwaardig als we rekening houden met bovenstaande elementen. Dat fonds is bijvoorbeeld te koop bij MeDirect.

– Van de 27 fondsen die een award hebben gewonnen, vinden we er zeven koopwaardig. Wilt u beleggen in hun categorie, dan mag u kiezen voor die fondsen.

Deze toppers zijn:

BNP Paribas B pension balanced

Flossbach Von Storch multiple opportunities ii rt

Invesco Global Bond

Legg Mason Clearbridge US large cap growth

Nordea 1 – Global Stable Equity BP EUR

Vector Flexible c1

Vector Navigator c1

 

Wat te onthouden?

1. Een award is een momentopname

De winnaar van vandaag kan morgen een andere zijn. Maken de winnaars dan weinig tot geen kans om volgend jaar opnieuw victorie te kraaien? Natuurlijk wel, maar niets is gegarandeerd. Als u dat beseft, dan relativeert u de awards op een juiste manier.

 

2. Het ‘beste’ fonds bestaat niet.

Verschillen in methodologie zorgen ervoor dat diverse fondsen dezelfde soort trofee kunnen winnen. Wie heeft gelijk?

 

3. Verdeel en heers

Geen enkele vermogensbeheerder is de ‘beste’ in alle categorieën. Bevat uw portefeuille ook fondsen van diverse beheerders?

 

4. Regelmaat

Verkies altijd een fonds dat jaar in, jaar uit tot de betere behoort boven een fonds dat het eerste jaar potten bakt om ze het jaar nadien te breken. Louter kijken naar geboekte rendementen is dan ook uit den boze. Onze sterretjes kunnen u daarbij helpen.

 

5. Actief beheer loont

Passief beheerde fondsen zoals index-fondsen en beursgenoteerde trackers zijn aan een opmars bezig, maar slaagden er op het eerste gezicht opnieuw niet in om hun nominaties te verzilveren (zie kader voor een nuancering). Er bestaan wel degelijk fondsen die wél hun index proberen te kloppen en meerwaarde kunnen bieden.

 

Fund Awards De Tijd / L'Echo
AANDELEN
Amerikaanse aandelen
Belgische aandelen
Europese aandelen
Europese aandelen small & mid cap
Groeimarktaandelen
Internationale aandelen
OBLIGATIES/CASH
Bedrijfsobligaties in euro
Geldmarktinstrumenten in euro
Groeimarktobligaties
Internationale obligaties
Obligaties in euro
GEMENGD
Gemengde fondsen flexibel
Gemengde fondsen neutraal
Pensioenspaarfondsen
Fund Awards De Standaard / La Libre Belgique
AANDELEN
Belgische aandelen
Europese aandelen
Internationale aandelen
OBLIGATIES
Obligaties in euro
GEMENGD
Gemengde fondsen
Trends / Tendances Funds Awards
1 JAAR
AANDELEN
Amerikaanse aandelen
Belgische aandelen
Europese aandelen
Groeimarktaandelen
OBLIGATIES
Groeimarktobligaties
Internationale obligaties
GEMENGD
Gemengde fondsen
5 JAAR
AANDELEN
Amerikaanse aandelen
Belgische aandelen
Europese aandelen
Groeimarktaandelen
OBLIGATIES
Groeimarktobligaties
Internationale obligaties
GEMENGD
Gemengde fondsen

 

 

Deel dit artikel