Analyse
Trackers in olie? Wees op uw hoede... 2 jaar geleden - donderdag 14 april 2016

Mikken op een klim van het zwarte goud is minder simpel als het lijkt.

Een stijging van de olieprijs resulteert niet automatisch in een navenante stijging van de koers van uw belegging.
Vermijd trackers en certificaten die rechtstreeks in olie investeren.

 

Overtuigd?

Stel dat u sterk gelooft in het opveren van de olieprijs. Hoe kunt u daarop inspelen? Gemakshalve gaan we ervan uit dat u niet geïnteresseerd bent in de fysieke levering van de grondstof. Via klassieke beleggingsfondsen zal het u niet lukken. Die beleggen indirect in de bodemschat via olieaandelen. Met een belegging in KBC Equity Oil bijvoorbeeld haalt u geen zwart goud in huis maar aandelen als ExxonMobil en Chevron. Gelukkig bestaan er trackers en certificaten die wel rechtstreeks in olie investeren. We hebben er twee in de tabel gezet die noteren op Euronext Parijs: zowel RBS Brent Crude Oil Certificaat als ETFS Brent Oil beleggen in (Brent) olie en zouden de koersevolutie van de prijs van de Brent dan ook volgen.

 

Makkelijk te kopen …

In de praktijk blijkt dat echter niet het geval te zijn. De verschillen tussen de evolutie van de olieprijs en die van de beursgenoteerde producten die erin beleggen, kunnen ontluisterend zijn, bewijst de tabel hieronder.

 

Laten we een extreem voorbeeld nemen. U bent een ware meester in het correct inschatten van de prijsbewegingen van olie. Uw kleine teen zei u dan ook dat 26 december 2008 dé dag was om Brent te kopen voor 24,60 euro. Een juiste inschatting zo blijkt later want de olieprijs noteerde nooit lager de afgelopen tien jaar. U nam dan ook de beslissing om RBS Brent Crude Oil Certificaat te kopen voor 20,66 euro.
Wat blijkt? Eind maart klokte de olieprijs af op 36,80 euro. Een winst van 50 %. En uw certificaat? Die kostte op het einde van de rit 19,51 euro. Een verlies van bijna 6 %. Hoe is dat in godsnaam mogelijk?

 

… moeilijk te begrijpen

Dat heeft alles te maken met de structuur van de producten. Zo’n trackers en certificaten kopen immers ook geen olie. Ze zijn namelijk net zo min als u geïnteresseerd in de fysieke levering van de grondstof. Wel beleggen ze in afgeleide producten op olie. In dit geval futures. Stijgt de olieprijs, dan zal ook de waarde van dat termijncontract stijgen. Omdat zo’n contracten een vervaldatum hebben, vervangt de beheerder continu oude contracten door nieuwe om zeker geen vaten olie geleverd te krijgen. Dat heet in het vakjargon ‘doorrollen’ naar de volgende leveringsdatum. In dit geval is dat een maand later. Maartcontracten worden zo omgezet in aprilcontracten, vervolgens in meicontracten, enzovoort.

 

En daar schuilt nu net het probleem. Dat doorrollen heeft een impact op het rendement van de portefeuille. Niet alleen is er de kostprijs van het doorrollen zélf, de contracten in de toekomst zijn vaak duurder dan die waarvan de leveringstijd nabij is. Zo kost het doorrollen van contracten Brent-olie tot december al een dikke 6 % aan rendement. Dat verlies moet dus al worden gecompenseerd door een navenante olieprijsstijging, en dat is verre van zeker!

 

Naam
Rendementen in euro (in %)
sinds
januari
1 jaar
3 jaar
5 jaar
sinds bodem
van 26/12/2008
Olieprijs (Brent)
7
-31
-59
-57
42
RBS Brent Crude Oil (1008N)
-1
-42
-66
-59
-10
ETFS Brent Oil 1 month ETC (OILBP)
-1
-44
-67
-61
-

 

 

 

Deel dit artikel