Analyse
Onze portefeuille: winst van 2,5 % in maart 2 jaar geleden - vrijdag 8 april 2016

Dit is o.a. te danken aan de initiatieven van de centrale banken en de obligaties in Braziliaanse real.

Het gemiddelde rendement op 10 jaar bedraagt 5,4 %.
De rendementen werden vooral behaald in exotische plaatsen zoals Brazilië en Zuid-Afrika. We veranderen niets aan
onze strategie. 

 

HSBC GIF Brazil Bond wist maar eventjes 13 % aan te dikken. Te danken aan een combinatie van factoren. Vooreerst was de Braziliaanse munt de best presterende munt op de valutamarkten. Ze won 7 % tegenover de euro. De hoop laait immers op dat in Brazilië een nieuwe regering het daglicht zal zien. Dat vooruitzicht deed heel wat geld (terug)vloeien naar de Braziliaanse markt en dat gegeven ondersteunde de real. Het hielp daarbij ook dat de euro omlaag werd gepraat door de eigen centrale bank na de aankondiging van nog maar eens nieuwe maatregelen om de economie te ondersteunen.

 

Daarnaast daalden ook de Braziliaanse obligatierentes fors. De emissies vinden vlot hun weg naar kopers en het land kon probleemloos een forse obligatie-uitgifte in de markt plaatsen aan een relatief lage rentevoet, naar Braziliaanse normen toch (6,125 %).

 

iShares MSCI South Africa UCITS ETF wist te bekoren met een winst van 12,3 %. Die opflakkering heeft veel te maken met de algemeen toegenomen risicoappetijt en de honger naar grondstoffen die aan het terugkomen is. Ook hier stroomde het (buitenlandse) geld rijkelijk in de markt. Het is alvast tekenend dat de vermogens onder beheer van de grootste iShares-tracker in die markt met meer dan 40 % aanvette op één maand tijd. Ter info, de tracker belegt relatief weinig in grondstoffen (5 %) ten voordele van consumentengoederen (35 %) en financiële aandelen (30 %).

 

Deel dit artikel