Analyse
Onze portefeuille ontsnapte niet aan de malaise op de beurzen 2 jaar geleden - donderdag 4 februari 2016

Het rendement ging 4,4 % lager.
Het gemiddeld jaarlijks rendement op 10 jaar blijft echter op een mooi niveau: +5,2 %.

In januari konden de stijgende obligatiekoersen het geweld van de fors dalende aandelenkoersen niet tegenhouden. De spilfiguur was alvast China. Maar de Braziliaanse real en de Indonesische aandelen daarentegen deden het vrij goed.
We veranderen niets aan
onze strategie.
Doe niet mee aan de paniek en zie de huidige situatie als een koopgelegenheid.
 

 

In januari gingen de beurzen wereldwijd bijna 6 % lager. Zowel de westerse beurzen als de beurzen van de groeilanden kregen slaag.
De spilfiguur was alvast China. Een gespecialiseerd fonds als Fidelity China Focus A verloor bijna 13 %, maar de verschillen tussen de fondsen binnen de categorie waren groot.

 

De posities in de spaarrekening en de spaarverzekering buiten beschouwing gelaten, boekten slechts twee posten uit onze portefeuille terreinwinst vorige maand: de obligaties in Braziliaanse real en de Indonesische aandelen.
Toeval of niet, beide behoorden in 2015 nog tot de weinige verliezers van dat jaar.
HSBC GIF Brazil Bond EUR (ook te verkrijgen in USD) klokte 3,4 % hoger af. Nochtans verloor de Braziliaanse real 1,2 % in euro. De winst kwam er door de forse daling van de Braziliaanse rentevoeten. Die maakte de obligaties in de fondsenportefeuille appetijtelijker.
Fidelity Indonesia A en Lyxor MSCI Indonesia ETF gingen respectievelijk 2,4 % en 2 % hoger. Aanjager van dienst was het nieuwe stimuleringspakket, het achtste al, dat de Indonesische overheid aankondigde om de economie verder aan te moedigen. Maar er was ook ander goed nieuws dat de Indonesische aandelen tegenin de stroom deed zwemmen.

 

Deel dit artikel