Analyse
Een canadees aandelenfonds ter aanvulling van uw portefeuille 2 jaar geleden - donderdag 25 februari 2016

De Canadese economie doet het alsmaar beter, de beurs van Toronto is goedkoop en de Canadese dollar beschikt over flink wat stijgingspotentieel.

Goede redenen om een deel van uw fondsenportefeuille te beleggen in een Canadees aandelenfonds. 
Koop echter niet
State Street Canada Index, het enige niet-beursgenoteerde fonds in Canadese aandelen in België, noch de tracker Lyxor UCITS ETF Canada TSX 60.
Mik daarentegen op
iShares MSCI Canada UCITS ETF.

 

Een goede mix

De beurs van Toronto heeft er een slechte rit opzitten de laatste jaren. In euro uitgedrukt ging een mandje gemiddeld 13 % lager sinds 2014, terwijl de beurzen wereldwijd 16 % wonnen. Het is al van 2010 geleden dat Canada beter deed dan het internationale gemiddelde.

 

Wij denken dat de Canadese economie, de beurs van Toronto én de Canadese dollar samen een goede mix vormen voor uw portefeuille. Als uw horizon minstens vijf jaar is en u er geen erg hebt in dat uw belegging kan schommelen in waarde, dan mag u kiezen voor een gespecialiseerde belegging in Canadese aandelen en dat voor 5 % van uw portefeuille. Dynamische beleggers mogen er zelfs 10 % in beleggen.

 

Canada in een notendop

Na een – voor Canadese normen – povere groei van een dikke 1 % in 2015 zullen de zaken aanzienlijk verbeteren de komende jaren. Het land zal mee profiteren van het herstel van de Amerikaanse economie en volgens ons met 1,80 % (2016) en 2,20 % (2017) groeien. De aantrekkende overheidsbestedingen en bedrijfsinvesteringen zullen daarbij ook hun duit in het zakje doen.

 

Daarnaast is het dalingspotentieel van de olieprijs aan de huidige koersen beperkt. Het zwarte goud zal zich herstellen, zij het voorzichtig. Daar zullen zowel de beurs van Toronto als de ondergewaardeerde Canadese dollar wel bij varen.

 

Uitsluitend passief beheerd

Geen enkele Belgische bankier beschikt over een eigen fonds in Canadese aandelen. State Street Canada Index overleefde de fondsenstoelendans bij State Street Global Advisors (SSgA) en is het enige niet-beursgenoteerde fonds in Canadese aandelen in ons land. Koop het niet.


Mik daarentegen op iShares MSCI Canada UCITS ET. Net als het fonds van SSgA is het een passief beheerd product dat dus zo goed mogelijk de index probeert te volgen. Met als voordeel dat het nog goedkoper wordt beheerd (0,48 % jaarlijkse kosten tegenover 0,70 %) en een lagere beurstaks met zich meedraagt (0,27 % bij aankoop en verkoop, versus 1,32 % bij verkoop).

 

We verkiezen de iShares-tracker ook boven het nog goedkoper beheerde Lyxor UCITS ETF Canada TSX 60 (0,40 % lopende kosten) omdat die laatste een dividend uitkeert. De roerende voorheffing daarop (27 % sinds 2016) doet de jaarlijkse kostprijs van de tracker meer dan verdubbelen. Tel daarbij de ietwat betere liquiditeit van de iShares-tracker, wat resulteert in een kleiner verschil tussen aan- en verkoopprijs, en de keuze is in dit geval snel gemaakt. Met de tracker haalt u een product in huis die de MSCI Canada-index schaduwt. Die bestaat uit 94 aandelen en viseert vooral op de financiële sector (40 %) en de energiesector (20 %).

 

Deel dit artikel