Analyse
Ark innovation: atypische tracker 2 jaar geleden - donderdag 11 februari 2016

Welke index volgt die tracker? En is het een goede belegging?

Nee. Dit product lijdt onder een bovengemiddelde volatiliteit.
Ook gebeurt de aandelenselectie puur op basis van subjectieve criteria en wordt hierbij onvoldoende rekening gehouden met het waarderingsniveau van de aandelen.
Waagt u de gok toch, doe dat dan met een klein deeltje van uw vermogen.
Maar wij zouden u toch aanraden dit product te VERMIJDEN.

 

Thematische aanpak

Ark Innovation werd amper een 15-tal maanden geleden gelanceerd en noteert inderdaad aan de beurs van New York (ISIN-code: US00214Q1040). Ook in de VS zelf is de tracker nog niet zo bekend. In tegenstelling tot de meeste andere trackers, die ofwel een (geografische, sectorale, ...) index volgen, ofwel een duidelijk afgebakende beheerstijl op basis van kwantitatieve criteria, volgt Ark Innovation een puur thematische aanpak en wordt dit product heel vrijelijk beheerd door een klein team van analisten. Die analisten mikken op zogenaamde "disruptive innovation" als thema, m.a.w. bedrijven uit diverse sectoren (industrie, technologie, gezondheid, ...) die als trendbreker kunnen worden beschouwd (of althans zo worden gezien door de beheerders).

 

Voorbeelden zijn Tesla in de autosector of Netflix in de audiovisuele media. De aandelenselectie, die momenteel uit zowat 50 bedrijven bestaat, wordt dagelijks gepubliceerd op de website ark-funds.com.

 

Onze mening

In tijden van zwakke economische groei is het uiteraard verleidelijk om te beleggen in innovatieve bedrijven die misschien een sterke ontwikkeling zullen doormaken. Maar we geloven niet in de subjectieve aanpak van de beheerders: hoe meer de eigen analisten geloven in de toekomst van een bedrijf, hoe meer ze er ook in investeren, zonder terdege rekening te houden met het waarderingsniveau van het aandeel (duur of goedkoop).

 

Aangezien die beheerders niet over een glazen bol beschikken, is de kans groot dat in verhouding maar een klein deel van de bedrijven waarin wordt belegd het ook daadwerkelijk ver zal schoppen, laat staan dat ze een ware revolutie zullen ontketenen in hun sector en dat ook nog eens zullen doen met een mooi rentabiliteitsniveau. Slagen enkele daar toch in, dat zal dat nog niet volstaan om op een selectie van 50 bedrijven (waarvan meerdere in nauwe financiële schoentjes) het globale rendement voldoende op te trekken.

Deel dit artikel