Analyse
Waarom geen trackers bij Argenta? 2 jaar geleden - donderdag 14 januari 2016

Bent u klant bij Argenta, dan kunt u er terecht voor heel wat beleggingsproducten (aandelen, obligaties, fondsen), maar helaas niet voor trackers. Waarom?

Met die strenge benadering is Argenta alvast uniek in ons landschap.
We vinden echter dat Argenta een beetje het kind met het badwater weggooit en zijn klanten een degelijk alternatief ontzegt.

 

De bank met het groene appeltje beschouwt trackers of ETF's (exchange traded funds) als "complexe instrumenten" en laat de handel in deze producten niet toe. Zowel beleggers die aan internetbankieren doen als klanten die naar hun kantoor gaan om advies, botsen op dit njet.

 

In het laatste geval krijgen ze geen ETF's voorgeschoteld omdat de adviseurs de trackermarkt niet opvolgen en de belegging niet geschikt is voor elke belegger. De achterliggende gedachte is dat onder de noemer ETF's een bonte verzameling producten schuilgaat, van minder tot uiterst complex, en dat dit niet altijd zomaar af te leiden valt.

 

Maar we volgen de bank slechts gedeeltelijk: het klopt dat er producten bestaan die u beter absoluut mijdt, maar het gros van de trackers is wel oké, en beursgenoteerde trackers hebben o.i. wel degelijk hun nut in een portefeuille. Heel wat trackers hebben trouwens een Europees paspoort en volgen exact dezelfde regels inzake portefeuillespreiding en controle als de niet-beursgenoteerde "bancaire" fondsen die u, o.a. bij Argenta vindt.

 

Deel dit artikel