Analyse
Onze portefeuille: +5,3 % in 2015 2 jaar geleden - vrijdag 8 januari 2016

Over de laatste 3 jaar bracht onze portefeuille 10 % op per jaar!
Het gemiddeld jaarrendement over 10 jaar bedraagt 5,9 %.

Japanse aandelen waren vorig jaar top en Braziliaanse flop in de portefeuille. De focus blijft ook voor dit jaar op aandelen liggen. Eind januari kopen we Canadese aandelen aan en voeren we een selectiewijziging door wat de Britse aandelen betreft. 

 

Welkom Canada

We beleggen 5 % in Canadese aandelen via iShares MSCI Canada UCITS ETF. De beurs van Toronto is goedkoop en de Canadese dollar heeft veel potentieel tegenover de euro. De aankoop betalen we door deels winst te nemen op de helft van onze positie in Japanse aandelen. Die hebben het uitstekend gedaan (tussen +20 en +30 % volgens het aangeraden fonds).

 

Britse aandelen: selectiewijziging

Daarnaast zwieren we het fonds SISF UK Opportunities uit onze koopselectie in de categorie ‘Britse aandelen’. De reden is dat het fonds sinds de overname van Cazenove UK Equity EUR B en – vooral – sinds het onverwachte ontslag van de stermanager Julie Dean en enkele teamleden in 2014 niet langer erin lijkt te slagen om beter te doen dan de onderliggende index. Wel slaagt het fonds erin om gelijke tred te houden met de index. Het krijgt voortaan het advies ‘houden’. Invesco UK Equity A blijft koopwaardig.

 

Tijd voor een evaluatie!

Uw portefeuille ziet er in januari 2016 uiteraard anders uit in vergelijking met een jaar terug. Elke post beweegt op de golven van de financiële markten en nieuwe beleggingen doen hun intrede ten koste van andere. Vorig jaar was dat het geval voor vastgoed (november, +0,9 % sinds de aankoop). Verdwenen uit de portefeuille: obligaties in Zwitserse frank (februari, -6 % sinds de verkoop), obligaties in Amerikaanse dollar (juni, -0,3 %), obligaties in Deense kroon (juni, -3,4 %) en Mexicaanse aandelen (juni, -12,6 %).

 

Dit is dus het moment om zich af te vragen of u zich nog kunt vinden in de huidige wegingen van uw portefeuille. Bent u nog dezelfde belegger als vroeger? En strookt uw portefeuille nog met uw beleggingshorizon en uw risicoprofiel?

 

Deel dit artikel