Analyse
"Impact investing" en "impact financing": beleggen met sociale impact 2 jaar geleden - vrijdag 4 december 2015

Fondsen met een maatschappelijk doel vormen een niche binnen de categorie van ethische fondsen. Bieden deze fondsen opportuniteiten? Zo ja, voor wie?

Fondsen die aan impact investing doen, mikken op bedrijven die met hun producten en/of diensten een positieve invloed op de maatschappij willen hebben. Naast de traditionele activiteiten in bijvoorbeeld hernieuwbare energie en werknemersparticipatie behoren daar ook gezonde voeding, vergrijzing en onderwijs bij.
Het aanbod in België is klein en enkel interessant voor diegenen die werkelijk willen beleggen in het maatschappelijk doel waarin het fonds investeert en voorstander zijn van de strategie dat het fonds volgt.

 

KBC Eco Fund Impact Investing belegt in bedrijven die zo’n ‘maatschappelijk verschil’ kunnen maken. Voorbeelden zijn Bright Horizons Family (onderwijs), Manila Water Company (nutsbedrijf), Green Mountain Coffee (fairtradekoffie) en Ormat (hernieuwbare energie).

 

Het unieke fonds is enkel interessant voor diegenen die kostte wat het kost op zoek zijn naar een belegging in uitsluitend maatschappelijk relevante bedrijven.
Voor de anderen vinden we de indirecte prijs die daarvoor betaald wordt in de vorm van zwakke historische prestaties op het vlak van rendement, risico en regelmaat in de prestaties te groot.

 

Wenst u niet per se die maatschappelijke impact in uw portefeuille te hebben, dan is KBC Eco Fund World (een aanrader binnen het distributienet van KBC.

 

Conventum FfG Architect Strategy B is een fonds dat o.a. te koop is bij Keytrade Bank. Het belegt op een flexibele manier in andere fondsen (aandelen- en – vooral – obligatiefondsen) die zelf … niet duurzaam zijn.

 

Van tel is hier het solidariteitsaspect waarmee een ‘directe maatschappelijke impact’ op gang wordt gebracht. Via dit fonds financiert u rechtstreeks microfinanciënprojecten in België. Vorig jaar werden zo 22 lokale, kansarme micro-ondernemers geholpen bij de uitbouw van hun zaak in diverse sectoren (o.a. kledij, horeca, logistiek, tuinsector) en er komen almaar meer projecten bij. De jobcreatie gebeurt via o.a. renteloze leningen en individuele coaching.

 

Hoe gebeurt die financiering? Funds For Good stort jaarlijks 50 % van zijn nettowinst (o.a. verkregen door een deel van de distributievergoeding van het fonds te innen) en minimaal 10 % van zijn zakencijfer door aan Generation For Good, een filantropisch fonds dat is ondergebracht in de Koning Boudewijn-stichting. De controle van die geldstromen wordt verzekerd door specialist Forum Ethibel

 

Het fonds is een defensief gemengd fonds dat flexibel wordt beheerd door Banque de Luxembourg Investments. Het liet tot op heden al veelbelovende dingen zien, maar het is nog te jong (augustus 2013) om al grondig te analyseren en op financieel vlak koopwaardig te vinden.

 

Het fonds is op dit moment enkel aan te raden aan diegenen die graten zien in het steunen van kleinschalige kansarme ondernemers dicht bij huis en dat proces willen uitbesteden. Het alternatief is immers zelf aan crowdfunding doen via platformen zoals het sociale socrowd.be.

 

Deel dit artikel