Analyse
Waarom uw Zweedse kronen verkopen? 2 jaar geleden - vrijdag 13 november 2015

Volgens ons is beleggen in obligaties (en obligatiefondsen) in Zweedse kroon, die geruime tijd deel uitmaakten van onze portefeuilles, niet meer interessant.

Hun rendement blijft immers erg zwak en zal uiteindelijk lager uitkomen dan de inflatie. We raden u bijgevolg aan om het fonds KBC Renta Sekarenta (kapitalisatie of uitkering) van de hand te doen.
Niettemin mag u blijven inzetten op Zweedse aandelen. Het land kan immers bogen op een degelijke competitiviteit, een dynamische groei, een goedkope munt en winstgevende bedrijven. Doe dit via het fonds
Xact Omxs30 Ucits ETF.

 

Zwakke inflatie

In september bedroeg de Zweedse inflatie 0,1 %. Dit is vooral te wijten aan de dalende brandstofprijzen (-5,5 % op 1 jaar). Gezien het lage inflatiepeil, het feit dat de Zweedse centrale bank Zweeds staatspapier opkoopt en Zweden een hoge kredietwaardigheid geniet, kan het land zich tegen een lage rente financieren. Het rendement op obligaties t.e.m. 5 jaar is negatief. De rente op 10 jaar bedraagt amper 0,8 %.

 

Bedreigd rendement

Zweedse obligaties maakten tot nu toe deel uit van onze portefeuilles, niet omwille van hun rendement, wel omwille van andere factoren: de zwakke kroon (de hoop op een stijging t.o.v. de euro), de Zweedse rating (AAA), het feit dat het land geen lid is van de eurozone (mooie diversificatie vooral wanneer de eurozone in crisis is). Al deze factoren blijven geldig.

 

Het rendement laat echter te wensen over. Gezien het lage inflatiepeil is een rendement van 0,8 % inderdaad vrij gunstig. Maar het feit dat de inflatie vandaag zo laag ligt, is het gevolg van de daling van de olieprijs (van 90 USD in september 2014 tot ±50 USD eind 2014). Vandaag nadert de olieprijs het niveau van een jaar geleden. Blijft de prijs stabiel, dus op hetzelfde peil als een jaar voorheen, dan zou hij geen neerwaartse impact meer mogen hebben op de inflatie, die automatisch zal opveren.

 

Uiteraard is dit scenario niet enkel bestemd voor Zweden (voor de eurozone tippen we in 2016 op een inflatie van 1 % t.o.v. 0,1 % in 2015). Maar bereikt de Zweedse inflatie in 2016 1,2 % net als wij verwachten, dan zal het werkelijk rendement van de obligaties uiteindelijk negatief zijn. Meteen ook de reden waarom we u aanraden uw Zweedse obligaties te verkopen.

 

Deel dit artikel