Analyse
Trackers: bij wie koopt u best? 2 jaar geleden - vrijdag 20 november 2015

De beheerkosten bij trackers zijn lager dan bij klassieke beleggingsfondsen. Toch deinzen sommige banken er niet voor terug om ook met deze producten hun kassa stevig te laten rinkelen. Uit onze recentste studie blijkt dat het beheer van een trackerportefeuille van 25 000 euro over een periode van 10 jaar u bij de grootbanken tot 1800 euro kan kosten. Dat is vier tot zes keer zo hoog dan bij de spelers die wij aanraden.

Hieronder vindt u een overzicht van de kosten en de kwaliteit van het aanbod van trackers bij financiële instellingen. We hebben de totale kosten berekend voor het beheer (transacties + effectenrekening) van een portefeuille bestaande uit trackers over een periode van 10 jaar. We voerden de test uit op het online transactieplatform van een hele resem banken.

 

Nuttige links

De verschillen tussen een tracker en een fonds

Hier hebt u toegang tot onze fondsen- en trackerselector

 

U WIL EEN GOEDE MIX TUSSEN KWALITEIT EN LAGE KOSTEN

Fortuneo

Totale kosten na 10 jaar* :
- 298 EUR (tarief uitsluitend voor abonnees van Test-Aankoop invest ; 02 225 18 60)
- 383 EUR (tarief voor gewone klanten)

 

De mening van Test-Aankoop invest

Heel competitieve kosten, rekening houdend met het aanbod voor Test-Aankoop abonnees. Degelijk aanbod aan trackers, al ontbreken er een paar. Sommige trackers kunt u alleen telefonisch verhandelen.

 

MeDirect

Totale kosten na 10 jaar*: 375 EUR

 

De mening van Test-Aankoop invest

Soms wat trage website. Het aanbod aan trackers is degelijk, al ontbreken er ook hier sommige. De bank aanvaardt soms haar aanbod uit te breiden als klanten hierom vragen.

 

Argenta

Totale kosten na 10 jaar*: 395 EUR

 

De mening van Test-Aankoop invest

Sober internetplatform, minder goed uitgewerkt dan deze bij Fortuneo of MeDirect, maar we vonden wel alles wat we zochten. Benaming trackers wijkt soms af van de officiële namen, wat het zoeken bemoeilijkt.

 

U WIL VOORAL ZEER LAGE KOSTEN

DeGiro

Totale kosten na 10 jaar*: 137 EUR

 

De mening van Test-Aankoop invest

Laagste kosten, geen beurstaks (Nederlandse broker die niet fysiek aanwezig is in België). Ruim aanbod aan trackers. Maar aangezien DeGiro uw effecten aan derden kan uitlenen, raden we u de broker af. Weigert u dit, dan liggen sommige kosten hoger.

 

U BENT VOORAL VEELEISEND WAT DE KWALITEIT VAN DE DIENSTVERLENING BETREFT

Bolero

Totale kosten na 10 jaar*: 555 EUR

 

De mening van Test-Aankoop invest

Beste platform van de test. Kosten niet de meest competitieve maar nog aanvaardbaar in verhouding tot service. We hebben gemakkelijk de trackers gevonden die we zochten.

 

BinckBank

Totale kosten na 10 jaar*: 488 EUR

 

De mening van Test-Aankoop invest

We vonden alle trackers die we zochten, soms wel op een andere (iets duurdere) beurs dan Euronext. Krachtig webplatform.

 

Keytrade Bank

Totale kosten na 10 jaar*: 748 EUR

 

De mening van Test-Aankoop invest

We vonden alle trackers die we zochten, sommige wel buiten Euronext (die zijn iets duurder). Krachtige site, maar duurder.

 

Deutsche Bank

Totale kosten na 10 jaar*: 908 EUR

 

De mening van Test-Aankoop invest

Degelijk aanbod aan trackers, al ontbreken er sommige. Hoge kosten voor de effectenrekening. Het platform is voor verbetering vatbaar. Interessant vooral omdat u, indien u dat wenst, kan beroep doen op een raadgever in een agentschap, terwijl de andere drie brokers enkel via het internet werken.

 

DE DUURSTE

Belfius

Totale kosten na 10 jaar*: 1 696 EUR

 BNP Paribas Fortis

Totale kosten na 10 jaar*: 1 800 EUR

 ING

Totale kosten na 10 jaar*: 1 813 EUR

 KBC

Totale kosten na 10 jaar*: 1 818 EUR

 

De mening van Test-Aankoop invest

Degelijk aanbod aan trackers, soms op andere beurzen dan Euronext. De kosten lopen erg hoog op, terwijl de webplatformen vaak minder mogelijkheden bieden dan die van de kleinere spelers.

 

* Totale kosten (transacties + effectenrekening) over een periode van 10 jaar. In jaar 1 worden twee aankopen van 2 500 euro en drie van 5 000 euro uitgevoerd. In jaar 2 en de jaren erna worden twee transacties (aan- en verkoop) van 2 500 euro uitgevoerd, en twee (aan- en verkoop) van 5 000 euro. Na 10 jaar wordt alles verkocht. Aangezien de meeste trackers op Euronext Parijs en Amsterdam beschikbaar zijn, hebben we enkel de kosten op deze twee beurzen beschouwd voor transacties via internet. De effectenrekening heeft een totale waarde van 25 000 EUR, verdeeld over 7 trackers (vier ter waarde van 2 500 euro en drie van 5 000 euro).

 

Deel dit artikel