Analyse
In Australiƫ beleggen: to do or not to do? 2 jaar geleden - donderdag 26 november 2015

Australische aandelen deden het de laatste jaren niet bijster goed. Te wijten aan de vertragende economie en de daling van de aussiedollar. Het moment om in Down Under te beleggen?

Ja. Op voorwaarde dat u een dynamische belegger bent met een erg lange beleggingshorizon mag u 10 % van uw portefeuille besteden aan Australische aandelen.
– Kies voor iShares MSCI Australia UCITS ETF 
dat alle dividenden oppot. Daardoor betaalt u geen Belgische roerende voorheffing op het dividend. De tracker belegt vooral in financiële bedrijven (CommBank, Westpac Ban-king, National Australia Bank) en de materialensector (BHP Billiton).
– Of beleg in Fidelity Australia A. De beheerder slaagt er al sinds de start in om de hogere kosten ten opzichte van de trackers voldoende te compenseren. In de portefeuille wordt er relatief meer dan gemiddeld gemikt op banken en telecom (Telstra).

 

Vruchtbare periode

Van 2009 tot 2013 was Australië de rots in de internationale branding. De economie trok zich weinig aan van de economische crisis dankzij de investeringsboom in de mijnbouw. Die kwam er door de onlesbare Chinese dorst naar Australische grondstoffen.

De aandelen op de beurs van Sydney werden bovendien geruggensteund door een spectaculaire kangoeroedollar en klommen met maar liefst 137 % in euro (t.o.v. +79 % voor het wereldwijde gemiddelde).

 

Spelbreker China

Vandaag ziet het plaatje er totaal anders uit. Reden is de Chinese groeivertraging. Plotsklaps was er veel minder vraag naar Australische grondstoffen. In combinatie met de investeringsboom levert dat een situatie op van ‘groot aanbod, dalende vraag’.

Die overcapaciteit woog op de prijzen van de grondstoffen (zoals steenkool en ijzererts), wat gevolgen had voor de resultaten én de beurskoersen van tal van bedrijven. Daarnaast kelderde de aussiedollar. Bijgevolg brachten Australische aandelen sinds 2013 zo goed als niets op (t.o.v. +44 % voor de wereldbeurzen).

 

In Australië beleggen?

Wij denken van wel, op voorwaarde dat u over een langetermijnbeleggingshorizon beschikt én geen moeite hebt met een belegging die fors kan schommelen.

De economie zal er de komende jaren sterk profiteren van een aantrekkende export. Na tien jaar onderhandelen met China werden de Chinese douanerechten op Australische landbouwproducten immers afgeschaft en krijgt het eiland via een vrijhandelsakkoord (ChAFTA) een unieke toegang tot de Chinese dienstensector.

Down Under wil echter niet alle eieren in de Chinese mand leggen en streeft ernaar om tegen 2017 de grootste exporteur ter wereld worden van vloeibaar aardgas (lng). Vooral Japan is daarvan de grootste afnemer.

We verwachten een groei van 2,5 % voor dit jaar en een van 2,7 % voor volgend jaar.

 

Deel dit artikel