Analyse
Biotechsector wankelt 2 jaar geleden - dinsdag 13 oktober 2015

Sinds zijn absoluut hoogtepunt in juli verloor de biotechnologiesector flink wat pluimen. En sinds 18 september gaat het nog meer bergaf.

Beleggers vrezen immers dat de VS een prijsplafond voor medicijnen zal opleggen. Niettemin mag u nog altijd beleggen in de farmasector via de ETF Lyxor EU 600 Healthcare. Sinds maart dit jaar zijn we echter geen koper meer van de veel riskantere biotechfondsen.

 

Op 21 september stak Hilary Clinton, één van de kandidaten voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016, het vuur aan de lont. In een tweet verklaarde ze immers verontwaardigd te zijn door de buitensporige medicijnprijzen die bepaalde bedrijven hanteren. Ook kondigde ze aan bereid te zijn hiertegen actie te ondernemen en een einde te maken aan deze wanpraktijken. Ze verwees hierbij onder meer naar Dataprim, een ontstekingsremmer waarop het patent al lange tijd vervallen was (maar zonder concurrent) en waarvan de prijs plots explodeerde van 13,50 naar 750 dollar nadat het door Turing Pharmaceuticals werd gekocht.

 

Op 28 september riepen een aantal democraten dan weer het Canadese Valeant op het matje, nadat het bedrijf het prijskaartje voor twee van zijn behandelingen tegen hartkwalen fiks duurder maakte.

 

De prijzen van medicijnen zijn in de VS inderdaad vrij te bepalen, waardoor de Amerikaanse markt op dit vlak wereldwijd het meest opbrengt (38 % van de verkopen). Labo's maken van deze vrijheid echter vaak gretig gebruik wanneer ze in hun niche de enige speler zijn. Zo zorgde Gilead in 2013 voor flink wat ophef toen het Sovaldi lanceerde. Een volgens het labo extreem efficiënte medicijn tegen hepatitis C, waarvoor het dan ook een royale 84 000 dollar aanrekende voor een behandeling van amper een paar weken.

 

Ondanks de verklaringen van de politici is het vrij onwaarschijnlijk dat de VS druk zal uitoefenen op de prijzen van innoverende molecules, uit vrees om de unieke innovatiecapaciteit van de biotechnologiegroepen in de kiem te smoren. Wel dreigen politici en verzekeringsmaatschappijen er alles aan te doen om de medicijnprijzen binnen de perken te houden. Een tendens waarmee de labo's zullen moeten leren leven. Onze groeivooruitzichten op de lange termijn houden hiermee al rekening. Ook verklaren ze deels onze voorzichtigheid ten aanzien van de gezondheidssector.

 

Deel dit artikel