Analyse
Beleggen in Zuid-Afrika 2 jaar geleden - woensdag 23 september 2015

Uitdagingen bij de vleet, maar het potentieel blijft aanwezig.

Het gaat de Zuid-Afrikaanse economie niet voor de wind. Het potentieel van het land is echter groot en de beurs van Johannesburg noteert niet duur. U mag 5 % van uw portefeuille richting Afrika wenden, bij voorkeur via de tracker iShares MSCI South-Africa UCITS ETF.

 

Economie

Sinds haar hoogtepunt in mei heeft de Zuid-Afrikaanse beurs meer verloren dan de wereldwijde beurzen. We verwachten dat de Zuid-Afrikaanse economie dit en de volgende jaren met 2,5 % zal groeien. Dat is meer dan in de eurozone bijvoorbeeld (1,6 %), maar toch een pak onder het potentieel van het land. Grote infrastructuurproblemen (elektriciteit vooral), lage investeringen (gebrekkig vertrouwen in de overheid), hoge werkloosheid en hoge schuldgraad zorgen voor heel wat obstakels. Op economisch vlak moet u de komende jaren dan ook geen wonderen verwachten. Een pluspunt is de lokale centrale bank die terecht over een zeer goede reputatie beschikt. Zo verhoogde ze in juli de leidende rentevoet tot 6 % om de lokale munt te ondersteunen en de inflatie (5 %) onder de knoet te houden.

 

Waarom beleggen?

Er zijn enkele redenen waarom we in het Afrikaanse land beleggen:
– De Afrikaanse rand is ondergewaardeerd in euro.
– De beurs van Johannesburg is niet duur en ook haar volatiliteit blijft binnen de perken. We verwachten een hoger rendement ten opzichte van westerse beurzen en dat tegen een vergelijkbaar risico.
– Het potentieel van het land blijft enorm: rijk aan grondstoffen, demografisch gezegend, een bevolking die rijker wordt, een geprezen monetair beleid, goed ontwikkelde financiële markten en gezonde, solide banken.
– Het land blijft het bruggenhoofd voor handel op het Afrikaanse continent. EN het kan probleemloos beroep doen op de internationale financiële markten om geld op te halen.

 

Beperkte keuze

– JPMorgan Africa Equity mikt op het volledige Afrikaanse continent maar steekt 60 % van de portefeuille in Zuid-Afrika; idem voor Robeco Afrika met 50 %.
Mik liever resoluut op een zuiver Zuid-Afrikaanse tracker. Voorbeelden zijn HSBC MSCI South Africa UCITS ETF, iShares MSCI South-Africa UCITS ETF, Lyxor UCITS ETF South Africa FTSE JSE Top 40 en RBS Market Access FTSE/JSE Africa Top 40 Index ETF.
– De ene tracker is echter de andere niet. De onderliggende index kan verschillen. Zo volgen de trackers van iShares en van HSBC de brede MSCI South Africa. Eigen aan die index is dat alle 53 bedrijven uitsluitend noteren op de beurs van Johannesburg in rand. De FTSE/JSE Top 40 die gevolgd wordt door de trackers van Lyxor en van RBS mikt daarentegen voor meer dan een derde van de portefeuille op niet-Zuid-Afrikaanse aandelen met activiteiten in Zuid-Afrika. Wij kiezen voor de MSCI-index omdat we die sectoraal aantrekkelijker vinden. Er wordt minder aandacht besteed aan de grondstoffensector en meer aan de banksector Blijven dus over: de trackers van iShares en van HSBC. Het verschil is echter dat de HSBC-tracker wél belaste dividenden uitkeert en de iShares-tracker niet. Daarenboven zorgt de ietwat grotere liquiditeit van iShares voor een kleiner verschil tussen aankoop- en verkoopkoersen.

 

Fusie bij ishares

In oktober was onze kooptip iShares MSCI South Africa B UCITS ETF. Dat fonds fuseerde echter op 6 juli met iShares MSCI South Africa UCITS ETF. Was u in het bezit van de ‘oude’ iShares-tracker, dan kreeg u 3,693594045 stukken in de nieuwe tracker. De naam, de ISIN en de beursnotering zijn veranderd. Er zijn nu noteringen op Xetra, Milaan of Londen en dat in euro, pond en/of Amerikaanse dollar.

 

Waarom niet op NYSE?

Waarom zijn we geen fan zijn van de broer iShares MSCI South Africa op de beurs van New York (ticker: EZA) ? De grootste tracker in Zuid-Afrikaanse aandelen die u zult vinden, rekent immers een beheerloon aan van 0,62 %, en dat is zelfs iets goedkoper dan dat van de Europese variant (0,65 %). De reden is ook hier: de fiscaliteit. De Amerikaanse tracker keert tweemaal per jaar (in juni en december) een dubbel belast dividend uit (15 % én 25 %).

 

Deel dit artikel