Analyse
SSgA-fondsen op de wip 2 jaar geleden - vrijdag 28 augustus 2015

State Street Global Advisors (SSgA) maakt op 28 september korte metten met 23 beleggingsfondsen. In sommige gevallen krijgt u daardoor totaal andere fondsen in de plaats.

11 van de 23 fondsen veranderen zowaar van strategie. We zijn verkoper van de 3State Street-fondsen die uit die fusie komen. Op dit moment verkiezen we andere regio’s dan de Europese en de pacifieke (inclusief Australië) om in te beleggen. Gebruik onze selector en ontdek welke fondsen wij u aanraden. 

Het koopwaardige SSgA Sweden Index Equity mag u inruilen voor het beursgenoteerde iShares MSCI Sweden ETF.

 

Waarover gaat het?

State Street Global Advisors (SSgA), de Amerikaanse beheerder achter de SSgA-fondsen en de beursgenoteerde SPDR-trackers, besliste eind augustus om korte metten te maken met een 23 beleggingsfondsen. De fondsenbeheerder raakt noch aan de trackers, noch aan de sectorale fondsen. De geslachtofferde fondsen zijn individuele landenfondsen of regiofondsen. Zij fuseren in andere fondsen.

 

De fondsbeheerder wil zo de nodige schaalgrootte creëren. Daardoor kunnen de lopende kosten in de fondsen dalen en kunnen ze efficiënter worden beheerd.

 

Van maar liefst 11 van de 23 veranderde fondsen krijgt u als aandeelhouder echter een fonds in handen waarvan de portefeuille een hele andere samenstelling heeft (zie tabel).
Een voorbeeld: Het koopwaardige SSgA Sweden Index Equity Fund, het enige fonds in onze contreien dat in uitsluitend Zweedse aandelen belegt, wordt vervangen door State Street Europe Index Equity Fund, een fonds dat in gans Europa belegt en waarin Zweedse aandelen voor slechts 5 % zijn vertegenwoordigd.

 

Wat te doen?

– Niets doen resulteert in het verkrijgen van de nieuwe fondsen. Dat kost u niets. Het enige alternatief dat u hebt, is om uw stukken te verkopen vóór de fusie. Kostprijs: de beurstaks van 1,32 % en een beperkte uitstapkost eigen aan elk fonds.
– In de 11 gevallen waarbij de fondsenportefeuille drastisch verandert (zie tabel), zouden we op zoek gaan naar fondsen van andere beheerders die wél nog in die oorspronkelijke vijver vissen.

 

FONDSENFUSIE BIJ SSGA OP 28 SEPTEMBER:
DE MARKANTSTE VERANDERINGEN
Naam fonds
Belegt in aandelen uit:
Gaat op in:
Belegt in aandelen uit:
SSgA Austria Index Equity Fund
Oostenrijk
State Street EMU Index
Equity Fund
eurozone
SSgA France Index Equity Fund
Frankrijk
SSgA Germany Index Equity Fund
Duitsland
SSgA Italy Index Equity Fund
Italië
SSgA Netherlands Index Equity Fund
Nederland
SSgA Spain Index Equity Fund
Spanje
SSgA Denmark Index Equity Fund
Denemarken
State Street Europe
Index Equity Fund
Europa
SSgA Norway Index Equity Fund
Noorwegen
SSgA Sweden Index Equity Fund
Zweden
SSgA Hong Kong Index Equity Fund
Hongkong
State Street PAC Ex
Japan Index Equity Fund
Zuidoost-Azië
zonder Japan
SSgA Singapore Index Equity Fund
Singapore

 

 

Deel dit artikel