Analyse
Mini-fondsenfusie bij BNP Paribas Fortis 2 jaar geleden - woensdag 19 augustus 2015

Hebt u een ‘Model’-fonds van BNP Paribas Fortis in huis ? Wel, dan hebt u nog tot 21 augustus 16u. de tijd om te beslissen of u ingaat op de fusie van uw fonds of niet.

Wij raden u aan om NIET in te gaan op het voorstel. Kies daarentegen voor een beter beheerd en goedkoper product uit de Fortis-stal zoals:
BNP Paribas Portfolio FoF Conservative (
KAP of DIS) om Model 1 en Model 2 te vervangen,
BNP Paribas Portfolio FoF Balanced (
KAP of DIS) om Model 3 en Model 4 te vervangen,
BNP Paribas Portfolio FoF Growth (
KAP of DIS) om Model 5 en Model 6 te vervangen.

 

Waarover gaat het?

Op 27 augustus fusioneren enkele compartimenten binnen het Luxemburgse beleggingsfonds BNP Paribas L1. Het gaat om de gemengde compartimenten Model 1 tot en met Model 6. Zij gaan op in de gemengde compartimenten Diversified World Stability (Model 1 en 2), Diversified World Balanced (Model 3 en Model 4) en Diversified World Growth (Model 5 en Model 6).

 

Waarom niet ingaan op het voorstel?

De keuze van Fortis is begrijpelijk. Het reuzenfonds BNP Paribas L1 bevat overlappende compartimenten, o. a. de gespreide compartimenten waarvan sprake, en dus is het ‘logisch’ dat de ‘Model-‘fondsen moeten baan ruimen voor soortgelijke portefeuilles, in dit geval de ‘Diversified World’-fondsen.

 

Uitzondering daarbij voor ‘Model 1’ en ‘Model 6’ die respectievelijk eerder een obligatiefonds en een aandelenfonds waren en nu een veel meer gemengder karakter krijgen.

 

Het is echter dikke pech voor de belegger dat de overnemende compartimenten niet alleen duurder beheerd worden, ze presteerden in het verleden ook slechter op een risico-gewogen basis. En niets zegt ons dat dat in de toekomst zal veranderen.

 

Alternatieven

BNP Paribas Fortis heeft gelukkig betere en goedkopere producten op stap staan. Wij raden u dan ook aan om uw Model-fondsen te verkopen en in te stappen op het gamma BNP Partfolio FoF.

 

Probeer daarbij wel de instapkosten binnen de perken te houden. U blijft immers binnen het Fortis-gamma vissen. Lukt dat niet, richt u dan tot Fortuneo.

Deel dit artikel