Analyse
Viager Fund: rendement van 9,8 %? 3 jaar geleden - donderdag 25 juni 2015

Inzetten op dit vastgoedfonds?

Neen. Het beoogde rendement dat het fonds naar voor schuift is te mooi om waar te zijn.

 

Fonds

Viager Fund is een pas opgericht fonds dat als doelstelling heeft om te investeren in woningen en appartementen waar een verkoop op lijfrente op rust (= de koper van een huis betaalt een maandelijkse som aan een verkoper op leeftijd totdat deze laatste sterft).

 

Het wil vooral zijn pijlen richten op appartementen in Brussel en andere Belgische steden. Geïnteresseerden moeten er wel minstens 60 000 euro in beleggen. De twee oprichters (één ervan is eigenaar van het Brusselse makelaarskantoor MacNash) beogen slechts een 40-tal beleggers. Hierdoor is er geen prospectus en moet men het stellen met een beknopte informatiebrochure.

 

Vooruitzichten?

Het beoogde rendement dat het fonds naar voor schuift, ligt met 9,8 % nogal aan de hoge kant. De beheerders hebben een projectie gemaakt van rendementen die in het verleden op die markten zijn geboekt, maar het is kort door de bocht om dergelijke rendementen te verwachten voor de komende jaren.

 

Daarnaast liggen de kosten vrij hoog (inschrijvingskosten: 3 %, jaarlijkse beheerskosten: 3,5 %). Voeg daar nog aan toe dat de beheerders geen trackrecord hebben, de inleg met 60.000 euro aan de hoge kant ligt en de liquiditeit van het fonds, als u de komende jaren zou willen verkopen, niet verzekerd is (tegen welke prijs zal dit gebeuren?).

 

Deel dit artikel