Analyse
Opkomend Aziƫ: een belegging waard? 3 jaar geleden - donderdag 18 juni 2015

Iedereen heeft de mond vol van China en van India, maar vallen in opkomend Azië ook goede zaakjes te doen?

Ja, maar enkel ter diversificatie van uw portefeuille en als u een dynamische belegger bent met een lange beleggingshorizon. Verkies daarbij een gespreid regiofonds (boven een individuele, riskantere belegging in een apart land) zoals Fidelity ASEAN Fund en JP Morgan ASEAN Equity Fund.

 

Opkomend Azië

De landen uit opkomend Azië trekken zich economisch gezien uitstekend uit de slag. De zeer belangrijke lokale banksector heeft er nooit dezelfde problemen gekend als in het westen en de binnenlandse consumptie trekt er goed aan. De groeiverwachtingen voor dit en de volgende jaren zijn dan ook niet min: +5,6 % voor de regio (t.o.v. 2 % en 1,6 % voor de VS en de eurozone).

 

Aziatische zone

Eind dit jaar zal de ASEAN Economic Community (AEC) een feit zijn, een handelszone tussen de tien Aziatische landen waar vrij verkeer van goederen, diensten en werkverkeer mogelijk zal zijn. De AEC zal dus veel weg hebben van de Europese Unie. Wel beslisten de landen om hun eigen munt te behouden.

 

De AEC wordt de achtste grootste economie ter wereld als we kijken naar het bbp. De zone profileert zich nu al sterk tegenover China om de strijd rond de buitenlandse investeerders te winnen. Daarbij wordt geschermd met de jongere bevolking (65 % jonger dan 35 jaar) en de goede opleidingen.

 

Diversificatie voor dynamische beleggers

Fondsen in opkomend Azië vormen geen essentieel onderdeel van onze portefeuilles. Daarvoor gaat de voorkeur uit naar individuele fondsen in Chinese en Indonesische aandelen. Wilt u echter een portefeuille samenstellen met slechts een aantal breed gespreide fondsen, of bent u als dynamische belegger met een lange beleggingshorizon geïnteresseerd in het hoge potentieel van de regio, dan haalt u met dat soort fonds een beloftevolle groeiregio in huis.

 

Daarnaast is de belegging enkel geschikt als u de potentiële risico’s aanvaardt en wel om de volgende redenen:
– De lancering van de AEC is een katalysator, maar staat nog in de beginschoenen. Kinderziektes zullen voorkomen.
– De lokale beurzen zijn sterk beweeglijk, de lokale munten ook.
– De fondsen worden dynamisch beheerd en focussen vooral op de financiële sector (ca. 40 %). Bankaandelen (DBS Group, United Overseas Bank, Kasikornbank...) noteren immers goedkoop tegenover andere sectoren. Hun koersen kunnen echter onder druk komen te staan als de Amerikaanse dollar sterk stijgt. Lokale banken gingen immers heel wat schulden aan in dollars. Een stijging van de dollar doet de terugbetalingsfactuur oplopen, wat voor volatiliteit kan zorgen.

 

ASEAN-fondsen

De Association of Southeast Asian Nations is een politieke en economische organisatie van tien Aziatische landen. In de portefeuilles van de beleggingsfondsen vindt u echter enkel de beurzen terug die voldoende liquiditeit waarborgen voor grote buitenlandse beleggers: Singapore (35 %), Indonesië (20 %), Maleisië (20 %), Thailand (15 %) en Filippijnen (10 %).
Vietnam komt slechts in enkele fondsen voor. Brunei, Cambodja, Laos en Myanmar hebben geen plaats in de fondsen.

 

ASEAN-fondsen beleggen vooral op de beurs van Singapore. De post maakt zo’n derde van de portefeuilles uit. De beurs is de grootste uit Zuidoost-Azië, maakt 5 % uit van alle Aziatische beurzen (en 1 % wereldwijd), is super liquide en bevat vooral Aziatisch opererende bankaandelen.

 

Twee koopwaardige fondsen

Fidelity ASEAN Fund

Het fonds van Fidelity is het oudste en grootste fonds in zijn nichemarkt. Het mikt vooral op de grootste marktkapitalisaties in de regio en heeft een boontje voor bank- en telecomaandelen.

 

Singapore is altijd de belangrijkste aandelenmarkt in de portefeuille geweest. Op dit moment strijden Maleisië en Indonesië voor de tweede stek. Het fonds mag in theorie 30 % buiten de ASEAN-landen beleggen, maar het gebeurt zelden dat de beheerder dat doet.

 

JP morgan ASEAN equity fund

JP Morgan is het best presterende fonds uit zijn categorie, maar schommelt ook meer dan gemiddeld. Het belegt immers meer dan zijn concurrenten in cyclische industriële ondernemingen. Iets minder dan de helft van de portefeuille bestaat uit bankaandelen.

 

Het fonds belegt vooral in Thaise en Indonesische aandelen en minder in Maleisische. Maar die percentages kunnen sterk wijzigen.

 

Deel dit artikel