Analyse
Beleggen over de grenzen heen met een internationaal aandelenfonds 3 jaar geleden - donderdag 11 juni 2015

Het aanbod is groot en van kwaliteit is niet altijd sprake.

Het grote voordeel van een internationaal aandelenfonds is dat u met één enkele belegging een breed gespreide portefeuille in huis haalt. Voorwaarde is wel dat u het belegde geld 5 jaar kunt missen en u openstaat voor een schommelende aandelenbelegging.
KOOP ONDER MEER:

ISHARES CORE MSCI WORLD

De beursgenoteerde tracker van BlackRock volgt de evolutie van de onderliggende index, de MSCI World, en kan bogen op lage jaarlijkse kosten. In de portefeuille steken 1588 aandelen. Het grootste aandeel maakt daarvan slechts 2 % uit.

APHILION Q² EQUITIES

Bestaat uit 80 aandelen (40 % uit de VS, 30 % uit de eurozone, 10 % uit Japon), die gekozen zijn via een wiskundig model. De consistentie van de (goede) prestaties compenseren de hogere portefeuilleschommelingen en de hogere kosten ten opzichte van het gemiddelde.

ROBECO BP GLOBAL PREMIUM

Banken, technologie en farma behoren tot de speerpunten van de portefeuille. Daarbij wordt vooral gezocht in de VS (50 %), het VK (10 %) en Japan (10 %). Uitstekende resultaten sinds 2008. De schommelingen in de portefeuille liggen lager dan gemiddeld.

Op zoek naar nog andere adviezen? Raadpleeg onze fondsenselector. 

 

Erg veel verschillen en toch…

Zowat 350 fondsen gespecialiseerd in wereldwijde aandelen zijn geregistreerd in ons land. Houden we rekening met alle fondsenversies (zoals muntversies, dividenduitkering of niet), dan hebt u zelfs de keuze uit meer dan 1000 fondsen. En dan tellen we er de beursgenoteerde trackers nog niet eens bij.

 

In theorie kunnen beheerders zich interesseren voor duizenden aandelen die noteren op honderden verschillende beurzen. Maar ook al kunnen de verschillen tussen de fondsen in de praktijk héél groot zijn, toch zien we ook veel gelijkenissen. De meeste halen immers de mosterd uit hetzelfde selecte kransje beurzen, Wall Street op kop, waarbij het gros van de portefeuille zal bestaan uit vaak dezelfde aandelen (Exxon Mobil, BP, Total, Citigroup, Barclays, Apple, Microsoft, Merck, Roche, Bayer…).

 

Die liquide aandelen zijn gemakkelijk te kopen en te verkopen tegen een correcte prijs, ongeacht het weer op de beurs. Dat de meeste beheerders dezelfde indexen (MSCI World of Dow Jones Global bijvoorbeeld) gebruiken als vertrekpunt bij de samenstelling van hun portefeuille, vergroot daarbij de gelijkenissen.

 

Zwaargewichten

Belang van de belangrijkste aandelenmarkten in de portefeuilles (eind mei 2015):
1 Verenigde Staten (45 %)
2 Verenigd Koninkrijk (10 %)
3 Japan (10 %)
4 Frankrijk (5 %)
5 Duitsland (5 %)
Verder in het klassement: Zwitserland, Canada en China.

 

Koop geen kat in een zak

Ook al mikt het merendeel van de beheerders op grote aandelen die noteren op grote beurzen, toch kunnen de verschillen tussen de fondsenportefeuilles groot zijn. De specifieke landenkeuze (veel of minder groeilanden bv.), de aandelenkeuze (oog voor kleinere aandelen of niet bv.) en de houding tegenover wisselkoersrisico (afdekking of niet) bepalen het uiteindelijke resultaat. Lees voor u belegt de propectus en de technische fiche.

 

De verschillen tussen de fondsen zijn te merken in het rendement. Zo boekte Robeco BP Global Premium Equities D EUR over de laatste vijf jaar een gemiddeld jaarrendement van 16,8 %. Universal Invest - Quality Growth BC behaalde over die periode een jaarwinst van slechts 5,3 %. De tracker iShares Core MSCI World, die de MSCI World-index schaduwt, dikte op jaarbasis 14,3 % aan en klopte hiermee maar liefst 85 % van de fondsen in de categorie!

 

Ook op het vlak van schommelingen zijn er eveneens grote verschillen te vinden. Zo waren de bokkensprongen in TreeTop Sequoia Equity, dat een boontje heeft voor Indiase aandelen, meer dan dubbel zo groot als dat bij BL Equities Dividend B het geval was. Dat laatste fonds dekt zich deels in tegen de volatiliteit op de beurs én haalt bovendien minder dollarrisico in huis dan gemiddeld.

 

Deel dit artikel