Analyse
Onze portefeuille op 10 jaar: status quo in april 3 jaar geleden - vrijdag 8 mei 2015

Het rendement op 1 jaar is van 25,2 % ! Op 10 jaar blijft het gemiddeld van 7,9 % per jaar.

De goede spreiding zorgde ervoor dat onze gemengde portefeuille geen terrein verloor in april.
We wijzigen niets.

 

China en Brazilië boven

- Net als in maart waren ook de Chinese aandelen opnieuw top in april. Onze lieveling Fidelity China Focus wist te bekoren en was het best presterende fonds uit de portefeuille vorige maand. U kunt het fonds bij alle niet-grootbanken zonder of tegen minimale instapkosten op de kop tikken. Het blijft een van de weinige fondsen die alle Chinese beurzen (vasteland en Hong-kong) mag en kan bespelen.
- HSBC GIF Brazil Bond, het enige fonds op onze markt waarmee u in obligaties in Braziliaanse real belegt, won 4,2 % vorige maand en maakte daarbij een groot deel van het verlies van maart goed. De recente winst dankt het fonds deels aan de gestegen real (+2,2 %), deels aan de gedaalde rentevoeten die de lokale obligatiemarkt deed opveren. Die daling van de rente deed zich vorige maand enkel maar voor in Japan, Maleisië en … Brazilië. We kopen Braziliaanse obligaties vooral wegens de hoge coupon (een buffer van meer dan 12 %). Dat compenseert volgens ons het muntrisico.

 

Indonesië en VS onder

- Aan de keerzijde van de medaille vinden we Indonesische aandelen. Als een passief beheerde tracker als Lyxor ETF MSCI Indonesia al 13,7 % verliest, dan weet u genoeg. Zie de dip als een instapmoment.
- De verliezen van de fondsen in obligaties in Amerikaanse dollar liepen op tot 4,9 %. Dat was zo voor Pictet USD Government Bonds. De zwakke dollar (-4,2 %) was de boeman. Het groene biljet zien we in de toekomst hoger gaan.

 

 

Deel dit artikel