Analyse
Indonesie: woelige periode 3 jaar geleden - maandag 18 mei 2015

Is er reden tot paniek? Of is beleggen in het land nog altijd interessant?

De verkiezing van president Widodo eind 2014 moest een nieuwe start worden, maar Indonesië beleeft moeilijke tijden. Maar gezien 's lands potentieel blijven we erin beleggen. De beurs van Djakarta is o.i. correct gewaardeerd en de roepie lijkt ons nog goedkoop t.o.v. de euro. Beleg er tot 5% van uw portefeuille via het fonds Fidelity Indonesia A of de tracker Lyxor ETF MSCI Indonesia.

 

Economische prestaties ontgoochelen

De forse daling van de prijzen van de grondstoffen (die Indonesië uitvoert) en de Chinese vertraging wegen op de economie. Zowel in het 4e kwartaal 2014 als in het 1e kwartaal 2015 kromp het bbp. De groeidoelstelling voor heel 2015 (+5,7%) komt hierdoor in het gedrang. Gevolg: de Indonesische aandelen verloren op een maand tijd 12% (in euro).

 

Centrale bank iets te voortvarend

In plaats van de beleggers gerust te stellen, schafte de Indonesische centrale bank de subsidies voor brandstoffen af om de leidende rente in februari terug te schroeven. Door het einde van de subsidies zullen de overheidsfinanciën immers verbeteren en kan Indonesië zich financieren tegen lagere rendementen. Buitenlandse beleggers, die bijna 40% van het Indonesisch staatspapier in handen hebben, zien dat echter anders. Gezien het hoger risico van Indonesisch staatspapier, verwachten ze hoge rentevoeten.

 

Bijgevolg verkochten ze massaal hun obligaties en dook de roepie lager t.o.v. de dollar. Normaal is de daling van een munt goed nieuws voor de concurrentiepositie van een land, en dus voor de export. Maar in het geval van Indonesië heeft die export het moeilijk om aan te trekken door de economische vertraging in China. Bovendien zet de goedkopere roepie weinig zoden aan de dijk doordat de grondstoffenprijzen noteren in dollar. Daarnaast worden ingevoerde producten duurder, en samen met de opverende olieprijs dreef dit de inflatie op tot 6,79 % in april (inflatiedoel centrale bank: 4 %).

 

De centrale bank staat nu voor een moeilijke keuze: de rente terug optrekken om de inflatie in te perken, de wisselreserves blijven aanspreken om de roepie te verdedigen of de munt verder in waarde laten dalen.

 

Immens potentieel

De toekomst oogt echter beter:
– De bedragen die zullen vrijkomen dankzij het opheffen van de brandstofsubsidies zullen worden geïnvesteerd in het opwaarderen van de infrastructuur.
– Ook wordt verder gewerkt aan een ondernemingsvriendelijker wettelijk kader. De buitenlandse investeringen (oprichting van bedrijven of bedrijven die productievestigingen openen) bereikten een hoogtepunt in het 1e kwartaal en de geplande verlaging van de vennootschapsbelasting zal Indonesië nog aantrekkelijker maken voor ondernemers.
– Tot slot zouden ook de fiscale inkomsten in stijgende lijn moeten gaan.

 

Ondanks de huidige economische moeilijkheden en de verwachte rentestijging in de VS, die op de groeilanden zal wegen, beschikt Indonesië over voldoende troeven. Gezien zijn erg gunstig demografisch profiel (veel jonge arbeidskrachten) en het lage niveau van de lonen, is het land prima geplaatst om een van de nieuwe "werkplaatsen" van de wereld te worden. Dat blijkt ook uit de talrijke rechtstreekse investeringen door buitenlandse bedrijven. 2015 wordt geen makkelijk jaar, maar Indonesië heeft alles om op termijn uit te groeien tot het volgende Aziatische succesverhaal.

 

Deel dit artikel