Analyse
Het ene aandelenfonds met een hoog rendement is het andere niet 2 jaar geleden - woensdag 27 mei 2015

De zoektocht naar rendement verhoogt de appetijt voor fondsen in aandelen met een hoog dividendrendement. Let echter op, koop geen kat in een zak.

Gezien de lage rentevoeten gaan tal van spaarders op zoek naar beleggingen die toch nog enkele procenten meer rendement bieden. Een manier om uw rendement op te krikken (als u het risico aanvaardt), is door aandelenfondsen te kopen die oog hebben voor dividend.
We raden u bijzonder twee fondsen aan:
- Fidelity Global Dividend
Een defensief fonds dat vooral belegt in gezondheidszorg en consumentengoederen. De VS is goed voor 40% van de portefeuille, het VK voor 10%, 10% zit in Japan. Het fonds keert viermaal per jaar een dividend uit telkens goed voor zowat 0,5% - 0,6% nettorendement en is geschikt voor diegenen die regelmatig een dividend wensen te incasseren.
- KBC Equity High Dividend
Het fonds van KBC Asset Management mikt vooral op financiële instellingen, IT en farma. De VS en het VK maken hier de dienst uit. De dividenduitkering vindt plaats in maart.
Maar welke fondsen kiezen?

 

Fondsen met een hoog rendement

Fondsen gespecialiseerd in een hoog dividendrendement herkent u aan de woorden ‘Dividend’ of ‘(Equity) Income’ in de fondsennaam. Dit is het geval voor BL Equities Dividend, JPMorgan Global Dividend, M&G Global Dividend, NN (L) Global High Dividend, Petercam Equities World Dividend, SISF Global Dividend Maximiser, enz… Een aantal van deze fondsen beleggen enkel in Europa, in de VS of in de groeilanden. Daarnaast bestaan ook gespecialiseerde beursgenoteerde trackers zoals ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF.

 

Sectoren met een hoog rendement

Aandelenfondsen die hoge dividenden uitkeren, investeren uiteraard in sectoren die traditioneel hoge dividenden uitkeren zoals de telecomsector (3,6 % bruto op dit moment), de nutssector (3,6 %) en de vastgoedsector (3 %). Beleggen in zo’n sectorfonds levert automatisch een hoger dan gemiddeld dividendrendement op, dat kan oplopen tot meer dan 4 %. Dat is het geval voor NN (L) Telecom, een van de telecomfondsen die we aanraden.

 

Twee types

Fondsen die mikken op aandelen met een hoog dividendrendement

De fondsenbeheerders gaan op zoek naar aandelen van bedrijven die niet alleen een hoger dan gemiddeld dividend uitkeren, maar die ook in staat zijn om dat dividend duurzaam hoog te houden. Dat is belangrijk want louter en alleen een aandeel kopen voor het (hoge) dividendrendement is uit den boze. Misschien is het hoge dividend wel te danken aan een eenmalige gebeurtenis, zoals de verkoop van een gebouw. Of misschien is de koers van het aandeel sterk gezakt waardoor het dividendrendement (te) hoog ligt.

 

De strategie levert sowieso een portefeuille op met een hoger dan gemiddeld dividendrendement ten opzichte van de klassieke fondsen. Maar dat is nog niet alles. Soms keren zo’n gespecialiseerde fondsen ook een hoger dan gemiddeld deel van de ontvangen dividenden in de portefeuille uit aan de aandeelhouders. Zo krijgt u als aandeelhouder een dividendrendement van 3 % tot 4 % (bruto), terwijl dat voor een klassiek fonds veelal de helft zal zijn.

 

Fondsen die mikken op aandelen die een dividend uitkeren dat oorspronkelijk misschien niet erg hoog ligt maar dat elk jaar stelselmatig groeit.

De beheerder zoekt naar aandelen waarvan het dividend niet per sé hoog ligt, maar dat wel de laatste vijf, tien, twintig of vijfentwintig jaar stelselmatig geklommen is. De logica daarachter is dat een dividend dat jaarlijks toeneemt, beschouwd wordt als een positief signaal over de vooruitzichten van het bedrijf. Er zijn immers maar weinig managementteams die terugkeren op hun stappen (behoudens echt onvoorziene problemen) en achteraf een dividend weer terugschroeven.

 

Opgelet voor de verschillen

Sommige fondsen beleggen in vastgoed, andere niet; sommige beleggen in de financiële sector en andere niet, enzovoort.
Fondsen die mikken op een hoog dividendrendement geven vaak de voorkeur aan een bepaalde sector (er zijn bv. meer aandelen met een hoog rendement te vinden bij nutsondernemingen dan bij technologiebedrijven) en een bepaalde regio (aandelen uit de eurozone bieden gemiddeld een hoger dividendrendement dan Amerikaanse die veel sneller opteren voor de inkoop van eigen aandelen). Hun portefeuilles zijn over het algemeen defensief van aard en schommelen minder in woelige beursjaren.

 

Fondsen die het moeten hebben van dividendgroeiers beleggen daarentegen in meer sectoren. Aandelen uit de technologische en financiële sector zijn er prominenter aanwezig. De portefeuilles zijn ook meer cyclisch van aard en zullen het over het algemeen beter doen als de economie aantrekt.

 

Weet wat u koopt!

Scheer niet alle dividendfondsen over dezelfde kam. Enkel door te kijken in de technische fiche of het (half)jaarverslag komt u te weten welke strategie een bepaalde beheerder hanteert bij het samenstellen van zijn portefeuille. Ook moeten de fondsen hun mannetje weten staan tegenover de niet-dividendgerichte fondsen in hun beleggingscategorie.

 

Om uit te pluizen welke fondsen met een hoog dividendrendement interessant zijn, houden we vooral rekening met de risicogewogen prestaties uit het verleden en de sectorvoorkeuren in de portefeuille. Fondsen die vooral beleggen in sectoren, landen en individuele aandelen die wij aanraden, hebben een streepje voor.

 

Deel dit artikel