Analyse
Chinese economie blijft zorgwekkend 3 jaar geleden - woensdag 13 mei 2015

Alle componenten vertragen.

Onze ramingen houden al rekening met de daling van de Chinese groei. Ook blijft China veel dynamischer dan vele andere landen wereldwijd.
Momenteel blijft de samenstelling van
onze portefeuilles onveranderd: we beleggen nog steeds maximum 10 % van ons vermogen in Chinese aandelen via de fondsen Fidelity Funds China Focus A EUR, Fidelity Funds China Focus Fund A USD en Fidelity Funds China Focus Fund Y EUR. 

 

In april is de industriële productie in China lichtjes opgeveerd tegenover een jaar geleden (5,9 % t.o.v. 5,6 % in maart). Niettemin blijft het resultaat zwakjes.
Over dezelfde maand zijn de investeringen met 12% geklommen terwijl ze in maart met 13,5 % waren toegenomen. Dit is de laagste groei in 14 jaar tijd. Reden zijn de industriële overcapaciteit en het einde van de boom in de vastgoedsector.
De kleinhandelsverkopen gingen dan weer 10 % hoger (t.o.v. 10,2 % in maart). Dit is het poverste resultaat van de laatste 9 jaar.

 

Gezien de situatie is de overheid verplicht bijkomende maatregelen nemen. Op 10 mei verlaagde de centrale bank haar leidende rentevoet voor de 3e maal sinds november vorig jaar. Dit lijkt echter steeds minder effect te hebben op de Chinese economie. Niettemin is een fikse daling van de groei in de volgende kwartalen volgens ons onvermijdelijk. 

Deel dit artikel