Analyse
Beleggen in Braziliƫ of niet? 3 jaar geleden - woensdag 20 mei 2015

Dat valt te bezien. De fondsen in Braziliaanse aandelen en in obligaties in real zijn de enige die ontgoochelen in onze portefeuilles. Maar mogelijks is een kentering in zicht.

Hoe dan ook, we raden u aan om niet meer dan 5 % van uw vermogen in Braziliaanse aandelen- en obligatiefondsen te beleggen.
Raadpleeg hier
onze portefeuilles voor meer info over onze strategie. 

 

Tegenwind

Terwijl de aandelen- en obligatiemarkten links en rechts records boeken, kan van Brazilië niet hetzelfde worden gezegd. De beurs van São Paulo klom de afgelopen 12 maanden met amper 2 %, waardoor ook koopwaardige fondsen zoals Amundi Equity Brazil en BNY Mellon Brazil Equity ontgoochelden. Ook HSBC GIF Brazil Bond, het unieke fonds dat mikt op obligaties in real, boekte over de laatste twaalf maanden slechts een status quo.

 

Recessie en real

Brazilië sukkelt met een recessie. Presidente Rousseff zet een rem op enkele broodnodige hervormingen en het omkoopschandaal rond Petrobras (lokale oliegigant) is slecht voor het beleggersvertrouwen. Ook is de beurs sterk afhankelijk van de grondstoffenprijzen, die momenteel onder druk staan. Dat alles weegt bovendien op de real en dat knaagt aan de rendementen van uw Braziliaanse beleggingen in euro.

 

Kentering in zicht

In april schoven Braziliaanse beleggingen wél aan de feestdis, met winsten tot 11 % voor aandelen en 4 % voor obligaties. De real zelf ging 2 % hoger in euro.

 

Het nieuwe team rond Joaquim Levy, de recentelijk aangestelde minister van Financiën, boezemt immers vertrouwen in en pakt de budgettaire problemen kordaat aan. Het ziet er ook naar uit dat het Petrobras-schandaal zal worden gebruikt om presidente Rousseff de bons te geven. Zij zal ongetwijfeld worden opgevolgd door iemand die meer ‘marktvriendelijk’ is en zich minder tot niet zal inlaten met het bedrijfsbeleid. Dat is koren op de beleggersmolen.

 

Bovendien blijven Braziliaanse aandelen goedkoop gewaardeerd en compenseren de hoge intresten op Braziliaanse obligaties het muntrisico. Ook zorgen beide posten voor extra spreiding binnen uw fondsenportefeuille.

 

Welk gewicht in uw portefeuille?

Schommelingen zijn tekenend voor Braziliaanse beleggingen. Daarom hanteren we ook een langetermijnhorizon (20 jaar) voor Braziliaanse aandelen. Hebt u een horizon van slechts tien jaar, dan zijn Braziliaanse aandelen enkel voer voor uw portefeuille indien u een dynamisch profiel hebt en u niet wakker ligt van die schommelingen.
Voor Braziliaanse obligaties, die minder schommelen en jaarlijks hoge coupons bieden, volstaat een beleggingshorizon van vijf jaar.

 

Deel dit artikel