Analyse
Aandelen en obligaties combineren? Kies voor gemengde fondsen. 3 jaar geleden - donderdag 16 april 2015

Hebt u niet veel tijd, kennis of interesse voor uw beleggingen en bent u op zoek naar een breed gespreid fonds, dan is een goed gemengd fonds wellicht iets voor u.

Gebruik onze fondsenselector om al onze adviezen over gemengde fondsen te raadplegen. 

 

Gediversifieerd

Gemengde fondsen bieden een zekere diversificatie en net die spreiding maakt van hen een ideale tussenweg tussen aandelenfondsen en obligatiefondsen. Aandelenfondsen hebben een hoger winstpotentieel, maar zijn risicovol. Obligatiefondsen zijn veiliger, maar brengen ook potentieel minder op. Omdat beide types verschillend kunnen reageren op dezelfde marktomstandigheden loont het vanuit spreidingsmotieven om ze alle twee op te nemen in uw portefeuille.

 

Daarnaast zoeken de meeste fondsen de mosterd ook wereldwijd, met posities in de Verenigde Staten en Europa vooral en kan er ook bijkomende diversificatie zijn wat munten betreft, wat het risico nog verkleint.

 

Populaire fondsen

Gemengde fondsen zijn zeer populair de laatste tijd. Zo telt de top drie van de best verkochte fondsen tal van gemengde fondsen. Op 31 december 2014 stak er bij ons bijna 40 miljard euro in dit type fonds. Dat is 8 miljard meer dan een jaar geleden. De stijging is een combinatie van zowel nieuwe inschrijvingen als puike financiële markten.

 

Eind 2014 waren de gemengde fondsen de op één na belangrijkste categorie fondsen op de Belgische markt met 28 % van alle fondsenvermogens (aandelenfondsen: 31 %, obligatiefondsen: 23 %).

 

Professioneel beheerd

Dankzij de gemengde fondsen kan elke belegger profiteren van een professioneel beheer. Fondsenbeheerders zijn immers gebonden aan de grenzen opgelegd in hun fondsenprospectus en beheren hun fonds dus als een goede huisvader.

 

De globale visie van het fondsenhuis ziet u vaak weerspiegeld in hun gemengde fondsen. Zo hoeft het niet te verwonderen dat de gemengde fondsen die uit meerdere compartimenten bestaan (defensief, neutraal, dynamisch), krek dezelfde beleggingen in huis hebben. Enkel de weging tussen de posities in aandelen en obligaties is anders.

 

Vier types

In ons land zijn er zowat 400 unieke gemengde fondsen te koop. De verschillen tussen de fondsen kunnen daarbij groot zijn, zelfs binnen éénzelfde categorie.

 

Weet dat geen enkele portefeuilleweging in steen staat gebeiteld. Alle beheerders hebben de marge om hun portefeuilles te laten schipperen tussen meer of minder aandelen en obligaties. Ook hebben tal van fondsen een huisstijl. De kans is groot dat fondsen die vandaag relatief weinig in aandelen beleggen ten opzichte van de concurrentie, dat ook in de toekomst zullen (blijven) doen.

 

– DEFENSIEF

Deze fondsen trekken vooral de kaart van obligaties. Gemiddeld beleggen de fondsen 25 % van de portefeuille in aandelen, 60 % in obligaties en 15 % in cash en andere zaken (zoals vastgoed). Tussen het aanbod vindt u zowel super defensieve fondsen (met quasi geen aandelen in portefeuille) als fondsen die op dit moment eerder tegen de neutrale categorie aanleunen (meer aandelen).

– NEUTRAAL

De neutraal gemengde fondsen streven een evenwicht na tussen aandelen en obligaties. Dat zien we ook aan de portefeuilles. Het gedeelde cash (10 % gemiddeld) wordt daarbij vaak aangewend om regelmatig iets meer in aandelen of in obligaties te beleggen, afhankelijk van de visie van de beheerder en wanneer de opportuniteit zich voortdoet. Ook hier kunnen de verschillen groot zijn.

– DYNAMISCH

Voor beleggers die vooral op aandelen willen mikken en toch een vleugje obligaties op zak willen hebben, zijn er de dynamisch gemengde fondsen. Dit is duidelijk de meest risicovolle klasse van gemengde fondsen. Gemikt wordt op (potentieel) rendement. Daarbij ook fondsen die zowat de volledige portefeuille in aandelen beleggen. Anderen steken slechts 65 % van hun portefeuille in aandelen.

– FLEXIBEL

De beheerder heeft carte blanche. Hij kan 100 % in aandelen, obligaties of in nog andere activa beleggen. Dit kan bevrijdend of verlammend werken. Er zijn dus goede en minder goede flexibele fondsen.
Opvallend is dat tal van flexibele fondsen in de eerste plaats kapitaalbehoud nastreven. Risicocontrole staat daarbij centraal. Hun vaak grote hoeveelheid cash wordt daarbij gebruikt als onderpand voor allerhande afdekkingstechnieken: om zich te beschermen tegen aandelenrisico, renterisico, enzovoort. Ook binnen de flexibele fondsen bestaan zowel fondsen die heel defensief te werk gaan, als omgekeerd.

 

Redenen van het succes van gemengde fondsen

– Lage rentevoeten. De lage opbrengsten uit spaartegoeden en obligaties drijven almaar meer spaarders en beleggers richting alternatieven. Pure aandelenbeleggingen zijn een brug te ver voor velen, maar een tussenweg zoals gemengde fondsen vormt een degelijk compromis.

– MiFID. Elke belegging moet overeenstemmen met uw persoonlijk beleggersprofiel en uw financiële kennis. De gespreide gemengde fondsen passen vrij goed in dat plaatje en dekken veel beleggerspotjes.

Toegankelijk aanbod. Bij elke bankier en broker staan gemengde fondsen op schap. Ze zijn eenvoudig aan te kopen, wat de drempel heel laag maakt.

– Puike rendementen. De laatste jaren presteren zowel aandelenbeleggingen als obligatiebeleggingen goed. En dus ook de gemengde fondsen.

– Bekende namen. Steeds meer buitenlandse namen die hun sporen al verdiend hebben, vinden hun weg naar België (Carmignac Patrimoine, DWS Concept Kaldemorgen, Ethna-Aktiv, Flossbach von Storch Multiple Opportunities II).

 

Trio in de kijker

Hieronder belichten we drie fondsen waarvan we denken dat ze over een meerwaarde beschikken voor zowat alle beleggers. Welke kiezen? Waarom ze niet alle drie kopen? Zo haalt u de kennis van een resem gereputeerde beheerders in huis. Dat is pas spreiden!

 

ETHNA-AKTIV (T)

Het vlaggenschip van de Zwitserse beheerder Ethenea vinden we een uitstekend defensief gemengd fonds dat flexibel wordt bestuurd. De beheerder heeft in het verleden al meermaals blijk gegeven van de juiste keuzes te maken op het juiste moment.

 

Het fonds gelooft op dit moment sterk in aandelen en belegt daarbij vooral in consumptiegoederen zoals Nestle en PepsiCo. Amerikaanse aandelen en obligaties voeren de boventoon.

 

De reden waarom het fonds niet over een prestatie-indicator beschikt, is omdat het begin dit jaar een belangrijke wijziging aanbracht aan het beleggingsbeleid (ruimere keuze aan mogelijkheden). Daardoor werd de koershistoriek vanaf nul herstart.

 

CARMIGNAC PATRIMOINE

Het vlaggenschip van de Franse vermogensbeheerder Carmignac Gestion heeft dan wel enkele pluimen verloren de laatste jaren (met rendementen die niet tot de beste behoorden), toch mag u dit fonds als een hoeksteen van een portefeuille beschouwen. Dat komt omdat het fonds als geen ander in staat is om de verliezen te beperken in slechte marktomstandigheden. De beheerder speelt dan ook zeer actief en snel in op de financiële actualiteit. En wanneer de keuzes fout blijken te zijn, dan worden ze ook zonder morren buiten gekieperd.

 

Bij de aandelen wordt vooral gemikt op Amerikaanse aandelen (Comcast, Celgene, Amazon.com) en bij de obligaties op uitgiften van zuiderse Europese landen (Italië, Spanje en Portugal).

 

FLOSSBACH VON STORCH M.O. II

Het fonds blinkt volgens ons uit in de aandelenselectie en slaagt erin om met de ingrediënten aandelen, obligaties, goud en cash een zeer gesmaakt gerecht te serveren.

 

De beheerder mikt in de eerste plaats op aandelen zoals Nestle, Swatch en Unilever. De posten in obligaties (10 %) en in goud (10 %) worden vooral aangehouden als diversificatie.

 

Het fonds heeft nog geen prestatie-indicator omdat de versie die in België mag worden verdeeld (Multiple Opportunities II RT) nog niet lang genoeg bestaat. We kijken echter naar de quasi exact dezelfde basisversie van het fonds in het moederland (geboortejaar 2007) en zien dat het goed was.

 

Deel dit artikel