Analyse
Welke fondsen verkopen het best? 3 jaar geleden - woensdag 25 maart 2015

Er bestaan ongeveer 4 000 verschillende beleggingsfondsen. Telt men hierbij alle verschillende varianten (compartimenten), dan komen we uit op bijna 14 000 (waaraan nog de trackers moeten worden toegevoegd!).

Te grote keuze

U kunt kiezen uit tal van fondsencategorieën (207 als we kijken naar de classificatie van dataleverancier Lipper). En binnen eenzelfde categorie kan de keuze oplopen tot bijna 300 unieke fondsen. De verdeler is dan ook verplicht om u als belegger de nodige informatie te verschaffen: toegang tot de prospectus, de informatiepagina op het internet, de koersen en allerhande data en zelfs tot een gedetailleerde brochure. Ook moet hij ervoor zorgen dat het personeel dat zijn klanten te woord staan, hiertoe degelijk wordt opgeleid.

 

Volgens de Europese MiFID-richtlijn mag een bankier u immers niet zomaar om het even welk beleggingsfonds in de pollen stoppen. Die persoonlijke aanpak in combinatie met het diverse productaanbod kan ervoor zorgen dat uw portefeuille er anders zal uitzien dan die van uw buurman, ook al zit u bij dezelfde financiële instelling. Dit alles kost de distributeur echter tijd en geld. Meteen ook de reden waarom een aantal onder hen slechts een beperkt aantal fondsen aanbieden.

 

Welk fonds bij welke instelling? 

ARGENTA
Bij Argenta zult u nooit moeten zijn voor een groot fondsenaanbod. Maar de instelling is slim en vult de eigen producten aan met die van enkele getrouwe partners (Carmignac Gestion, Petercam Asset Management).

 

BELFIUS
Belfius trekt de kaart van de eigen fondsen. De bank raadt de gemengde fondsen aan als 'kernbelegging', aangevuld met 'satellietfondsen' die vaak sectorfondsen zijn. Belfius Plan Medium en Belfius Plan Low bieden een paar voordelen: geen meerwaardebelasting bij de verkoop en geen beurstaks. Voordelen die u bij Belfius Fullinvest echter niet geniet.

 

BINCKBANK
Biedt fondsen aan die mikken op gespecialiseerde segmenten zoals Threadneedle European, Smaller Companies, Aberdeen Asian Small Companies enz. Waarom? De fondsen kunnen uitpakken met uitstekende historische prestaties en/of fondsenratings. Ze horen echter thuis in een reeds goed gediversifieerde portefeuille.

 

BNP PARIBAS FORTIS
U heeft er een enorme keuze maar toch zien we vaak dezelfde fondsen in de portefeuilles van de klanten. De kracht van het kantorennet is dan ook heel duidelijk. Zowel BNPP Control Quam Dynamic Bonds als BNP P L1 Multi Asset Income lieten al mooie dingen zien, maar beide fondsen zijn nog (veel) te jong om ze deftig te analyseren.

 

DEUTSCHE BANK
Biedt u een ongelofelijke keuze aan (1 600 fondsen) en degelijk advies. De populairste fondsen zijn alle op gemengde leest geschoeid. Via JPMorgan Global Income mikt u op een fonds dat een regelmatig inkomen uitkeert. Een populaire strategie in deze tijden van lage rentevoeten. Met DWS Concept Kaldemorgen en Flossbach von Storch Multiple Opportunities II haalt u twee flexibel beheerde fondsen in huis waarbij risicocontrole belangrijker is dan winstoptimalisatie.

 

FORTUNEO
Het fondsenaanbod is gigantisch (1 700 fondsen), maar wat advies betreft moet u er uw eigen boontjes doppen. Opvallend is de populariteit van het neutraal gemengde fonds ING (L) Patrimonial Balanced. Het fonds neemt bij Fortuneo een belangrijkere plaats in dan bij ING zelf. Het is wat ons betreft het beste gemengde fonds van ING Investment Management en u kunt het bij Fortuneo gratis op de kop tikken. Bij ING zelf betaalt u nog altijd 3 %.

 

ING
ING Core Fund is een groot succes. Het belegt in de andere fondsen van de groep en op twee jaar tijd kon het in België zowat één miljard euro binnenrijven. De enorme populariteit van het jonge fonds gaat ons petje te boven. Het nog jongere fonds ING Core Fund Conservative (defensief gemengd) zal eind dit jaar waarschijnlijk ook een verkoopsucces blijken.

 

KBC
De fondsentop is origineel met vooral levensverzekeringen die mikken op bodembewaking of kapitaalbescherming. Die laatste wordt maandelijks op u afgevuurd. Vrijwel alle klanten met een beetje geld hebben al het voorstel gekregen om zich KBC-Life Privileged Portfolio (Protected) aan te meten. Sommige tranches zijn niet slecht, maar we vragen ons af of de klant hier wel de grote winnaar is, dan wel de bank.

 

KEYTRADE BANK
Volgens Keytrade Bank vinden hun klanten vooral in fondsen een alternatief voor hun spaargeld. Ook hier waren de gemengde fondsen veruit de meest populaire. Aphilion Q² Equities is de enige die erin slaagt om die hegemonie te doorbreken. Een uitstekende manier om in een wereldwijd mandje aandelen te beleggen.

 

MEDIRECT
Beleggers hebben de weg gevonden naar de vlaggenschepen van Flossbach von Storch (neutraal gemengd) en Ethenea (defensief gemengd). In combinatie met het defensieve DNCA Invest Eurose kunnen die fondsen een goede basis vormen voor uw gespreide portefeuille.

 

RABOBANK.BE
Biedt een honderdtal fondsen. Populair zijn de fondsen uit de grote aandelencategorieën zoals Threadneedle American (Amerikaanse aandelen) en Invesco Pan European Structured Equity (Europese aandelen). Het uitstekend fonds JPMorgan Global Income (de topper bij Deutsche Bank) haalt echter nét de top drie niet.

 

Waarop leggen de banken de nadruk? 

BREED PROFIEL
2014 was een uitstekend jaar op de financiële markten. Zowel de aandelen als de obligaties gingen hoger. En toch bepaalt die context niet echt de inhoud van de toplijsten. Die worden opgevuld met fondsen met een breed profiel: gemengde fondsen, overheidsobligaties in euro, Amerikaanse en Europese aandelen. We moeten bij de meeste instellingen al diep in de lijsten duiken om fondsen te vinden die populaire sectoren (biotechnologie) of 'kleinere' beurzen (India) viseren. Uitzondering op dat vlak is BinckBank.

 

STABIELE SUCCESSEN
Goede fondsen lopen vaak in de kijker. Het betreft immers vaak fondsen die voor tal van beleggers in aanmerking komen. Ook heeft de distributeur er vaak belang bij ze te verkopen, want ze leveren hem een deel van de beheerkosten op.

 

HUISPRODUCTEN
De grootbanken blijven quasi uitsluitend de kaart trekken van de eigen huisfondsen. De uitzondering op de regel is ING. Die instelling biedt weliswaar slechts een heel beperkt aanbod vreemde fondsen aan. Bij de kleinere spelers vinden we dan weer geen enkel grootbankfonds in hun verkooptoppers (behalve bij Fortuneo Bank).

 

MiFID-PROFIEL
Opvallend is het succes van gemengde fondsen: bijna zes op de tien fondsen. Dat type fonds past ook wonderwel in elk MiFID-profiel.

 

KWALITEIT BOVEN ALLES
Vaak vindt u dezelfde fondsennamen terug bij kleine banken die fondsen van diverse beheerders bieden. Veelal gaat het om uitstekend beheerde fondsen die in tal van portefeuilles passen. Al konden we vroeger niet beleggen in de succesverhalen van Carmignac Gestion, Ethenea of Flossbach von Storch, dit is vandaag wel mogelijk.

 

ACTIEF OF PASSIEF
De verschillen tussen instellingen die zelf fondsen naar voren schuiven (actief aanbod) en diegene die dat niet doen (passief) worden kleiner. De namen waarin u kunt beleggen, mogen dan wel andere zijn, het gaat steeds vaker om hetzelfde soort van fonds. En dat is dus steeds vaker een gemengd fonds.

 

KAPITAALBESCHERMING
De klassieke fondsen met kapitaalbescherming hebben vrijwel afgedaan. Vandaag zijn ze enkel nog bij KBC te koop. Opmerkelijk want het merendeel van zo'n fondsen is uw moeite niet waard.

 


Deel dit artikel