Analyse
M&G Investments nu ook in Belgiƫ! 3 jaar geleden - dinsdag 24 maart 2015

Sinds half januari kunnen particuliere beleggers ook rechtstreeks beleggen in enkele fondsen van de Britse fondsenbeheerder M&G Investments. De moeite waard?

Neen. De aandacht van M&G zal in ons land vooral gaan naar vijf fondsen die ook elders populair zijn. We raden u echter geen enkel van deze fondsen aan.

 

Wie is M&G Investments?

De Britse beheerder, onderdeel van Prudential Group, is geen kleine garnaal in de sector (330 miljard euro onder beheer). Het vroegere Municipal & General Securities bestaat al sinds 1919 en lanceerde in 1931 zelfs het eerste moderne Europese beleggingsfonds: First British Fixed Trust. Dat fonds belegde in 24 Britse aandelen en bleef maar liefst 20 jaar onveranderd wat samenstelling betreft. Andere Britse primeurs op hun palmares zijn het eerste fonds in bedrijfsobligaties en in aandelen die te zwaar werden afgestraft. Ook waren ze bij de eersten die focussen op vastgoed.

 

In het VK is de beheerder vooral bekend als fondsenmanager die sterk de kaart trekt van actief fondsenbeheer. Hier geen slaafse portefeuilles dus die de index proberen te schaduwen.

 

M&G in België

M&G Investments heeft naam en faam verworven in het buitenland (VK, Frankrijk) maar is in België zo goed als onbekend bij het ‘grote’ publiek. Toch is de asset manager al meer dan vijf jaar actief op onze markt, zij het in het kader van discretionair beheer (= waarbij begoede klanten het beheer van hun portefeuilles toevertrouwen aan hun bankier), of als onderdeel van fondsen die in andere fondsen beleggen.

 

Aan die onbekendheid wil de beheerder snel iets veranderen. Zo werden al meer dan 30 fondsen geregistreerd om te kunnen worden verdeeld in België. Ook zullen in Antwerpen en Brussel vanaf mei tramstellen rondrijden met reclame.

 

Het aanbod van M&G

– M&G Global Macro Bond en M&G Income Allocation werden te recentelijk gelanceerd om er iets over te kunnen zeggen. Ze deden het niet slecht, maar hebben nog maar enkel goede tijden gekend.
– M&G Global Dividend (mikt op aandelen met een hoog dividendrendement), laat bij de wereldwijde aandelenfondsen verre van een ferme indruk na
– M&G Dynamic Allocation is een flexibel beheerd neutraal gemengd fonds dat zijn mannetje kan staan. In deze categorie kunt u echter kiezen uit fondsen die nóg beter zijn: Flossbach von Storch Multiple Opportunities en JPMorgan Global Income A. Beide zijn wel meer aandelengericht.
– M&G Optimal Income is een ‘defensief gemengd’ fonds dat quasi uitsluitend in obligaties belegt. Aandelen zijn zo goed als niet vertegenwoordigd in het fonds (in het verleden: maximaal 12 %). In die zin moet u het ‘gemengde’ fonds veeleer als een obligatiefonds beschouwen. De beheerder mikt vooral op Britse obligaties, maar dekt alle wisselkoersrisico tegenover de euro af. Dat beperkt het risico maar schakelt ook opportuniteiten uit en kost geld. Voorlopig beleggen we (nog) niet in dat fonds en kiezen we voor ‘echte’ defensief beheerde fondsen als Ethna AKTIV of Rouvier Patrimoine.

 

Deel dit artikel