Analyse
Marokkaanse beurs: interessant? 3 jaar geleden - vrijdag 20 februari 2015

De Marokkaanse economie doet het niet onaardig, maar staat toch voor heel wat uitdagingen.

We zijn geen koper van Marokkaanse aandelen. De groeilanden die we reeds aanraden zoals Indonesië, Mexico, Brazilië, China en Zuid-Afrika, hebben meer te bieden.
Raadpleeg
onze strategie en ontdek hoe u erin kan beleggen.

 

Voor verbetering vatbaar

In 2014 is de groei in Marokko wat vertraagd. In het derde kwartaal van vorig jaar (laatst beschikbare cijfers) bedroeg de groei op jaarbasis 2,6 %, terwijl er in 2013 nog een jaargroei van 4,7 % was. De verbondenheid met het slabakkende Europa is daar niet vreemd aan. De helft van alle export gaat immers naar de grote buur. Bovendien is de concurrentiekracht van bedrijven en het ondernemersklimaat de voorbije jaren verminderd. De economische fundamenten zijn daarenboven voor verbetering vatbaar. In 2014 bedroeg het overheidstekort 5,4 % en boekte het land een handelstekort van 7 % van het bbp. Daardoor zijn de reserves tot wel een heel laag niveau teruggevallen.

 

Betere alternatieven

De beurs van Casablanca deed het maar zus-en-zo in 2014 en ging er 5,5 % op vooruit. Het is echter zo goed als onmogelijk om zich eigenhandig op de beurs te begeven. Gespecialiseerde beleggingsfondsen bestaan er niet, enkel fondsen die mikken op de Afrikaanse regio of die de zogenaamde ‘frontier’-markten bespelen. Die zijn (nog) te klein om als volwaardig groeimarkt te worden bestempeld. Voorbeelden zijn de beursgenoteerde trackers Market Vectors Africa (ticker: AFK, kleine 10% in Marokko) en iShares Frontier 100 ETF (ticker: FM, dikke 5 % in het land).

 

Deel dit artikel