Analyse
Duurzame obligatiefondsen: welke kiezen? 3 jaar geleden - woensdag 18 februari 2015

Alle obligatiefondsen komen goed uit de verf.

Duurzaamheid

18 van de 22 fondsen beleggen vooral in staatsobligaties of obligaties van supranationale instellingen (zoals de Wereldbank). Slechts vier fondsen beleggen uitsluitend in bedrijfsemissies. In de praktijk gaat men landen rangschikken op het vlak van kwaliteit van overheidsinstellingen, gezondheidszorg, milieubeleid, enzovoort. En uiteraard moet het land op het gebied van mensenrechten en milieu de voornaamste internationale conventies hebben bekrachtigd.

 

Aanbod

– De fondsen vindt u bij Argenta (1), Belfius (5), BNP Paribas (2), ING (1), KBC (10), Petercam (2) en Triodos Bank (1).
– Het gros van het aanbod belegt in staatsobligaties in euro. Voorbeelden zijn Candriam Sustainable Euro Bonds, Parvest Sustainable Bond Euro en Triodos Sustainable Bond Fund. Die categorie kopen we niet wegens het beperkte opwaartse potentieel.
– KBC Renta Canarenta (in Canadese dollar), KBC Renta Decarenta (in Deense kroon) en KBC Renta Sekarenta (in Zweedse kroon) zijn unieke producten.

 

Kwaliteit

Omdat de portefeuilles over het algemeen weinig verschillen met die van de niet-duurzame fondsen, boeken ze ook dezelfde kenmerken.

 

Interessant?

– KBC Renta Decarenta en KBC Renta Sekarenta hebben een plaats in onze portefeuilles. Maar die gespecialiseerde fondsen zijn enkel voer voor diegenen die zelf een gespreide portefeuille samenstellen;
– Bent u veeleer op zoek naar een breed gespreid obligatiefonds, dan komt Candriam Sustainable World Bonds in aanmerking. Het is het enige wereldwijd gespreide fonds dat niet louter bedrijfsobligaties viseert.

 

Deel dit artikel