Analyse
Chinese aandelen: weddenschap op een succesvolle overgang 3 jaar geleden - vrijdag 30 januari 2015

Ondanks twijfels over de economie koersen Chinese aandelen de laatste maanden hoger.

Beleggen in Chinese aandelen is een must voor iedereen, behalve voor de defensieve belegger met een kortetermijnhorizon (vijf jaar). Onze voorkeur gaat uit naar fondsen die mikken op aandelen op zowel Hong-kong als het Chinese vasteland en die het oninteressante Taiwan (wegens te duur en teveel technologie) links laten liggen.

 

Onder het aanbod hebben we een boon voor Fidelity China Focus A EUR en voor zijn goedkopere versie  bij DeGiro, Fidelity China Focus Y EUR
Het fonds belegt in een combinatie van Hongkongse aandelen (Tencent Holdings, China Construction Bank)  en van  vastelandsaandelen (China Vanke, Citic Securties). De waardering van de aandelen in de portefeuille ligt lager dan het gemiddelde van de categorie, evenals de portefeuilleschommelingen en de totale kosten. De beheerder heeft bovendien de mogelijkheid om alle Chinese beurssegmenten te bespelen, wat bij andere fondsen zelden het geval is. Ten slotte heeft het fonds een grote kennis wat Chinese A-aandelen betreft in huis. Bezitters van GAM Star China Equity, dat niet in de lokale vastelandsbeurzen belegt, mogen dat fonds behouden.

 

Nog nooit werden er zoveel vragen gesteld over de economische gang van zaken in China als het afgelopen jaar. China heeft moeite met de overgang van economie die het moet hebben van de export naar een die afhankelijk is van de binnenlandse consumptie. Dat weegt op de groei. Maar al te pessimistisch hoeft u niet te zijn. De Chinese overheid heeft de touwtjes stevig in handen en beschikt over een waar arsenaal en de nodige centen om in te grijpen waar nodig. Dat toonde ze in het verleden al met verve wat de financiële sector betreft.
We verwachten ons aan een duurzame groei van 5 % op lange termijn (dit jaar nog 7 %). De echt vette jaren liggen daarmee achter ons, maar de cijfers blijven uitstekend in vergelijking met de rest van de wereld.

 

Ondanks de vaak negatieve berichtgeving lieten de beleggers zich van hun beste kant zien. Sinds begin 2014 bijvoorbeeld gingen de Chinese beurzen vlot hoger (zie tabel), ook al zijn er grote verschillen tussen de lokale Chinese beurzen. Ter vergelijking: wereldwijd klommen de beurzen met 17 %.
Vooral de vastelandsaandelen (A- aandelen) deden het uitstekend. Dat komt omdat ze sterk achterop waren gebleven ten opzichte van de Chinese aandelen op de beurs van Hongkong, omdat de moge-lijkheid om erin te beleggen recentelijk verruimd werd en omdat de Chinese centrale bank de rentevoeten recent heeft verlaagd. Daardoor vond een inhaalmanoeuvre plaats op de beurzen van Shenzhen en Shanghai.
Het goede nieuwe is alvast dat de Chinese aandelen in het algemeen zelfs na de recente klim nog altijd goedkoop gewaardeerd zijn. En dat ze sterk bijdragen aan de spreiding binnenin een portefeuille. Ze bewegen immers verschillend genoeg van pakweg Amerikaanse aandelen op nieuwtjes. Dat geldt des te meer voor de vastelandsaandelen. 


Deel dit artikel