Analyse
BGF India Fund: verkopen verboden? 3 jaar geleden - donderdag 23 oktober 2014

Begin oktober bleek dat sommige beleggers niet konden uitstappen uit BGF India Fund, een BlackRock-fonds in Indiase aandelen.

De netto-inventariswaarde leek zelfs geblokkeerd.
De voorbode van een liquidatie? Of was er iets anders aan de hand?
Nee,
BGF India Fund staat noch op het punt om te fuseren met een ander fonds, noch op het punt om geliquideerd te worden. Het is gewoon een kwestie van feestdagen.

 

Sluitingsdagen van de onderliggende beurs

Het BGF India Fund belegt uitsluitend in India, een land met heel wat feestdagen in oktober. Zo gingen de belangrijke Durga Puja-feestdagen van start op dinsdag 30 september tot en met vrijdag 3 oktober.

 

Vanaf 1 oktober tot en met 6 oktober was de beurs van Bombay dan ook gesloten, waardoor er geen handel in de Indiase aandelen mogelijk was. Zo kwam het dat de netto-inventariswaarde van het fonds tussen eind september en 7 oktober op 27,2 USD bleef staan en u niet kon handelen in dat fonds. Idem dito bij de Diwali-feestdagen van 22 oktober tot en met 24 oktober.

 

Sluitingsdagen van het onderliggende fonds

Fondsen beleggen in beursgenoteerde activa (aandelen en obligaties) en het is dus normaal dat als de lokale beurs de deuren eventjes sluit, het fonds dat ook doet.

 

Maar er is meer. Het BGF-fonds is een Luxemburgs beleggingsfonds. En ook Luxemburg heeft nationale feestdagen en banksluitingsdagen. Dat is bijvoorbeeld het geval op 24, 25 en 26 december. Op die dagen zal het ook niet mogelijk zijn om het fonds te verhandelen. Wel zal er in dit geval een berekening van de inventariswaarde plaatsvinden. Dat komt omdat de beurs van Bombay open is op 24 en op 26 december.

 

Informatie opzoeken

Wilt u op voorhand weten op welke dagen uw fonds niet zal handelen, raadpleeg in de prospectus van het fonds de sluitingsdagen die gelden voor het land dat het fonds uitgeeft.

 

Voor sluitingsdata gelinkt aan de markt waarin het fonds belegt, kunt u veelal terecht op de website van de beheerder zelf. Die zal daar een lijst ter beschikking stellen met de niet-handelsdagen van een fonds. Is dat niet het geval dan kunt u nog altijd terecht op de website van de beurs in kwestie.

 

Deel dit artikel