Analyse
Flossbach von Storch: waar te koop? 3 jaar geleden - woensdag 24 september 2014

Als een raket schoot Flossbach von Storch Multiple Opportunities II RT uit de startblokken.

De vermogens onder beheer boomen, een goede zaak voor de belegger op zoek naar een goed beheerd flexibel gemengd fonds.
U kunt het fonds kopen bij Deutsche Bank (1 % instap) maar ook bij andere instellingen die het online aanbieden. Dit is nu het geval bij BinckBank (12,75 euro instapkosten), Fortuneo Bank (via telefoon: 1 % instapkosten voor leden van Test-Aankoop, anderen 2,5 %), Keytrade Bank (via telefoon: 1,4 % instap met een minimum van 49,95 euro) en MeDirect Bank (0 % instap).

 

Succesverhaal

Sinds de Duitse beheerder Flossbach von Storch recentelijk besliste om een versie met Europees paspoort te maken voor haar vlaggenschip, gaat het snel voor Multiple Opportunities II RT.

 

De vermogens onder beheer gingen van een kleine 6 miljoen euro eind juni naar een dikke 400 miljoen euro eind augustus. Ter vergelijking, het moederfonds – dat quasi op dezelfde manier wordt beheerd – rooit het met meer dan 5 miljard euro en kent ook een exponentiële groei.

 

Dat succes komt in de eerste plaats omdat de beheerder goede risicogewogen prestaties blijft binnenhalen. Zo dikte het fonds de laatste drie en vijf jaren met respectievelijk 11 % en 12 % jaarlijks aan, terwijl de andere gemengde fondsen het gemiddeld gezien moesten stellen met 5 % en 6 %. En dat zonder extra risico in de portefeuille te moeten nemen. Het leverde het moederfonds alvast de nodige erkenning op in Duitsland.

 

Te snel te groot?

Het succes van het fonds van Flossbach von Stoch doet ons sterk denken aan de boom die Carmignac Patrimoine kende vanaf 2008. De vermogens onder beheer bleven in het Franse fonds lange tijd stabiel (2 à 3 miljard euro), om op vijf jaar tijd te exploderen richting 25 miljard euro.

 

De beleggers stelden zich de vraag of het beheerteam en de organisatie wel in staat zouden zijn om die toevloed aan gelden op een correcte manier te blijven beheren. Dat was het geval. Ook de Duitsers lijken ons voldoende gewapend om met die uitdaging om te gaan.

 

Deel dit artikel