Analyse
Facelift voor Fund Investment Plan 3 jaar geleden - dinsdag 23 september 2014

Het fondsenspaarplan van Keytrade Bank vinden we één van de beste in onze markt wat modaliteiten betreft.

En gezien het aantal aangeboden fondsen recentelijk verdubbelde, is Keytrade Bank op dit vlak nu interessanter dan ooit.
Mik voor uw portefeuille op een combinatie van
Amundi Bond Global Aggregate (100 % obligaties),
BL Global Equities B (100 % aandelen),
DNCA Invest Eurose A EUR (75 % obligaties en cash, 25 % aandelen)
Ethna-Aktiv E (70 % obligaties en cash, 30 % aandelen).
Hier vindt u een o
verzicht van wat de banken u bieden. 

 

Fondsenspaarplan

Aan de hand van spaarplannen in fondsen, kunt u zonder al te veel moeite op regelmatige tijdstippen beleggen in fondsen. En dat zonder over grote fortuinen te hoeven beschikken. U selecteert simpelweg de fondsen waarin u wilt beleggen, de periodiciteit van uw stortingen (maandelijks, halfjaarlijks, jaarlijks, enzovoort) en de som geld die u telkens wilt storten.

 

Wilt u van fonds, van stortingsperiode of van geldstroom veranderen, dan kan dat meestal probleemloos. Ook als u het plan tijdelijk wilt stopzetten, kunt u dat zonder meerkosten.

 

Het is dus een efficiënte manier om te sparen voor uzelf of voor uw kinderen of kleinkinderen. U spreidt uw aankopen daarbij niet enkel over de fondsen zelf, maar ook over de tijd.

 

Verschillen

Bij Belfius (Flex Invest) kunt u kiezen uit acht mogelijke stortingsperiodes, bij Crelan (Beleggingscontract) maar uit vier. Bij Deutsche Bank (Periodiek beleggen) bedraagt de minimuminleg per fonds 100 euro, bij de meeste andere is dat 25 euro.

 

Bij BNP Paribas Fortis (Flexinvest) kiest u uit bijna 200 fondsen, bij Record Bank (Flexi-plan) uit 17, enzovoort. En ING (Focus Plan) hanteert dan weer een minimale looptijd van 1 jaar voor het huisplan.

 

Die verschillen in modaliteiten kunnen belangrijk zijn voor sommigen, maar wij vinden alle bancaire plannen een goed antwoord bieden op de vraag naar planmatig beleggen. Wat een correct fondsenspaarplan al dan niet omtovert tot een uitstekend spaarplan, is namelijk de fondsenselectie zelf. De ene instelling zweert bij de eigen huisfondsen, de andere maakt een keuze uit fondsen van diverse fondsenhuizen.

 

Keytrade Bank pionierde alvast in het planmatig aanbieden van fondsen van andere fondsenbeheerders. In 2009 kon u er al terecht voor twintig fondsen van negen verschillende beheerders. Sinds begin augustus verdubbelde de bank de fondsenkeuze in het plan.

 

Een tweede belangrijke wijziging in het plan is dat u het voortaan ook zelf kunt herbalanceren. Dat is vrij uniek onder de fondsenplannen. Stel dat u 50 % in fonds A belegt en 50 % in fonds B. Een jaar later maakt fonds A 70 % van uw portefeuille uit en fonds B 30 %. U kunt nu die gewichten weer op 50-50 zetten (of een ander percentage). Het plan zal dan automatisch 20 % van fonds A verkopen en met dat geld fonds B bijkopen. Idem dito indien u andere fondsen erbij wenst te nemen.

 

Pas echter op met dat herbalanceren. Bij elke switch blijft de eventuele beurstaks en meerwaardebelasting van doen. En stel u vragen. Wenst u de gekozen fondsen nog? Hoe zit het met hun potentieel? Waarom is het ene fonds sterk gedaald en het andere niet?

 

Beter dan ooit

Het Fund Investment Plan is inhoudelijk kwalitatiever dan ooit. Zo werden er vooral gemengde fondsen (beleggen in aandelen en obligaties) toegevoegd. U kunt voortaan vanaf 25 euro per maand periodiek beleggen in het uitstekende defensief gemengde fonds Ethna-AKTIV. Of kunt u opteren voor BL Global Equities B, een fonds in wereldwijde aandelen dat we aanraden. Er zitten ook enkele kleppers tussen onder de fondsen in Europese aandelen (Franklin European Growth bijvoorbeeld), maar zo’n fondsen kopen we niet wegens de beleggingsstrategie.

 

Do it yourself

Bij Keytrade Bank kunt u ook terecht voor drie vooraf opgemaakte portefeuilles: voorzichtig, evenwichtig en gedurfd. Wij raden u echter af om die portefeuilles te volgen.

 

Zo belegt de ‘voorzichtige’ portefeuille maar liefst 20 % in een geldmarktfonds (Amundi Cash EUR). Dat is niet interessant wegens de jaarlijkse kosten (0,4 %), de beurstaks bij uitstap (1 %) en de eventuele meerwaardebelasting bij uitstap.

 

Kies veeleer voor een spaarrekening indien u per se cash wilt aanhouden. Sowieso zien wij de rol van cash enkel maar als wachtgeld in een langetermijnplan. Ook zijn we geen voorstander van fondsen in overheidsobligaties in euro (Franklin Euro Government Bond) bijvoorbeeld.

 

Deel dit artikel