Analyse
Trackers in fondsen? 4 jaar geleden - vrijdag 11 juli 2014

Vorige maand lanceerde Record Bank twee gemengde fondsen die als bijzonderheid hebben dat ze enkel beleggen in beursgenoteerde trackers. Interessant?

Fondsen die uitsluitend beleggen in andere fondsen, de zogenaamde dakfondsen, bestaan al sinds jaar en dag in ons land.
Maar Record Bank trok de Rubicon over en lanceerde met Record Fund Balanced (BE6264506526, defensief gemengde portefeuille – 70 % obligaties bij de start) en Record Fund Dynamic (BE6264508548, dynamisch gemengde portefeuille – 10 % obligaties bij de start) twee fondsen die uitsluitend beleggen in beursgenoteerde trackers (bij iShares).
We raden u eerder een doorgewinterd fonds aan boven deze nieuweling. We houden echter Record Fund in het oog en houden u ervan op de hoogte.

 

Tracker = goedkoop

Om het als dakfonds tegen de concurrentie op te nemen, is de beheersing van kosten cruciaal. U betaalt immers niet alleen kosten op het fonds dat u koopt, ook de fondsen waarin uw fonds belegt, torsen kosten met zich mee.

 

Record Fund omzeilt die laatste klip grotendeels door te kiezen voor trackers, beursgenoteerde producten die verhandeld kunnen worden tegen lage transactiekosten. Ook worden trackers relatief goedkoop beheerd ten opzichte van klassieke beleggingsfondsen.
Voor de beide fondsen die Record Bank lanceert, is de jaarlijkse kostprijs voor het beheer van de onderliggende portefeuille trackers 0,4 % (normaal gezien 1 % tot 1,5 % meer).

 

Maar daarmee is de kous uiteraard niet af voor de belegger. We hebben het hier immers over een dakfonds. Record Bank zelf rekent ook kosten aan om beide fondsen te beheren, te promoten, te besturen, te laten bewaren, enzovoort. Die kosten begroten we op zowat 1 % per jaar, wat volgens ons correct is. In ruil daarvoor krijgt u een portefeuille trackers die actief wordt beheerd. Zo wordt de portefeuille minstens viermaal per jaar geherbalanceerd.

 

Veulen of raspaard?

Het basisidee is het navolgen waard. Een dakfonds samenstellen met uitsluitend trackers levert de belegger een brede portefeuille op met kostenefficiënte producten. En in combinatie met een periodiek fondsenplan zoals Record Flexiplan komt u al een heel eind in uw eventuele zoektocht naar een manier om gespreid te beleggen door de tijd.

 

Maar kosten vormen uiteraard slechts een onderdeel van de analyse. Belangrijker is hoe het fonds zich zal gedragen in de praktijk. En dat is met zo’n prille fondsen altijd koffiedik kijken. Zal de fondsenkeuze goed uitpakken? Hoe zit het met de herbalanceringen? Wat gebeurt er als de financiële markten tegenzitten?

 

Waarom zou u op dit moment in het veulen Record Fund willen beleggen als er raspaarden te uwer beschikking staan? Het Recordfonds heeft potentie maar moet het wel opnemen tegen gehaaide concurrenten als Rouvier Patrimoine en JPMorgan Global Balanced.

 

Is het niet interessanter om zelf een portefeuille van trackers samen te stellen?

Het klopt dat u op die manier goedkoper af bent bij aanvang. Maar onderschat de kosten van het regelmatig herbalanceren niet (makelaarsloon, beurstaks). Ook betaalt u op die manier altijd meerwaardebelasting bij de verkoop van uw obligatietrackers (dat nadeel hebt u niet bij Record Fund Dynamic). Bovendien moet u de discipline hebben om uw portefeuille regelmatig aan te passen!

 

Deel dit artikel