Analyse
Een fonds in goudmijnen kopen? 4 jaar geleden - donderdag 3 juli 2014

Is beleggen in een fonds in goudmijnen op regelmatige basis en telkens voor een relatief klein bedrag (van 100 à 200 euro) interessant?

We zijn zeker voorstander van de aankoop van een beleggingsfonds gespecialiseerd in goudmijnen maar u moet dan wel beseffen dat u een bovengemiddeld risico neemt.
Het regelmatig instappen in een fonds vinden we daarnaast een goede strategie omdat u dan tegen een gemiddelde koers instapt. Maar zorg er wel voor dat u slechts 5 % van uw vermogen hierin belegt.
Onze voorkeur gaat uit naar
LO World Gold Expertise (USD), Tocqueville Gold, Placeuro Gold Mines en Share Gold USD.

 

Laag genoteerd

Goudmijnen presteren al geruime tijd ondermaats. Op drie jaar tijd boekte de sector een jaarlijkse gemiddelde daling van 26,7 %. De terugval van de goudprijs over die periode speelde de sector natuurlijk parten. Maar er is meer. Goudmijnen hebben over de jaren heel wat krediet verloren. Tijdens de jaren van een hoge goudprijs lieten ze de teugels vieren, swingden de kosten de pan uit en werden te veel dure overnames gedaan. Toen de goudprijs kelderde, kreeg de sector de rekening gepresenteerd voor zijn slechte beleid en management. De winstgevendheid viel fors terug.

 

Nu de goudprijs al een tijdje veel lager ligt, hebben ze echter de tering naar de nering gezet maar de slechte naam is gebleven. We zijn dan ook van oordeel dat de sector te zwaar werd afgestraft terwijl over het algemeen de bedrijven gezond zijn. De goudmijnsector noteert met andere woorden goedkoop.

 

Brokers

Ga op zoek naar de broker waar u de laagste kosten betaalt en die het mogelijk maakt om voor kleine bedragen in te stappen. Op onze website kunt u onder de identiteitskaart van elk fonds onder de rubriek ‘Aankoop/Verkoop’ of onder ‘Verdeler’ in de lijst van alle fondsen zien welke brokers het fonds aanbieden en tegen welke kosten.

 

In schijven

Als u telkens voor 100 à 200 EUR wil instappen in één fonds dan zijn er slechts twee mogelijkheden. Zo biedt Deutsche Bank het fonds LO World Gold Expertise (USD) gratis aan zonder instaplimiet en doet MeDirect hetzelfde voor Share Gold (de minimuminlage bedraagt 100 USD).

 

Andere brokers vragen ofwel een minimum instap van 500 à 1000 EUR zoals Fortuneo TA Invest (aanbod voor TAi-leden) met een instapkost van 1 % of een vaste kost zoals BinckBank. Deze broker biedt drie van de vier fondsen aan en heeft als enige Placeuro in zijn aanbod. BinckBank is echter niet interessant omdat het een vaste kost van 12,75 EUR aanrekent. Voor Tocqueville Gold moet u ten slotte 1000 EUR veil hebben bij Fortuneo TAi of 3000 EUR bij MeDirect.

Deel dit artikel