Analyse
Uranium: een gokje waard? 4 jaar geleden - vrijdag 27 december 2013

Sinds Fukushima zit de koers van uranium in het slop en kregen de uraniumproducenten rake klappen.

De aandelen van uraniumproducenten zijn te riskant om in te beleggen. Maar de ramp kent ook winnaars. De elektriciteitsproducenten die werken met uranium kunnen het goedje goedkoop op de kop tikken.
Die zijn echter enkel weggelegd voor beleggers die tegen een stootje kunnen.

 

Fukushima: grote impact

De Japanse ramp heeft een enorme impact gehad op de uraniummarkt. Vóór de ramp stonden heel wat kerncentrales in de steigers. Na de ramp besliste Duitsland zijn kernreactorprogramma af te bouwen, hield Japan kuis en kwam er een stop in Italië, Zwitserland en India bijvoorbeeld. De dalende vraag naar uranium en de onzekerheid rond het lot van menig kerncentrale wegen sterk op de uraniumprijs. Die kalfde al 45 % af sinds Fukushima. En de vooruitzichten blijven somber. Veel zal afhangen met de verdere (politieke) beslissingen die worden genomen, maar de discussies vorderen traag.

 

Tracker Global X Uranium

Op aandelenvlak vinden we de grootste slachtoffers bij de bedrijven die uranium ontginnen. Mijnen zoals Cameco, Denison Mines en Uranium One verloren tot 60 % van hun beurswaarde. Ze kampten met een dalende uraniumprijs en hogere kosten. Zelfs rekening houdend met hun herstructureringen blijven dat soort aandelen te riskant om in te beleggen. Het is de speelvijver van de tracker Global X Uranium (URA op NYSE Arca). Die is dan ook te mijden.

 

Tracker Uranium+Nuclear Energy

De elektriciteitsproducenten zoals EDF (Frankrijk) en Exelon (VS) die werken met uranium kunnen ze heel goedkoop energie produceren … die ze veelal ook goedkoop moeten leveren. Het is pas recentelijk dat de prijzen opnieuw beginnen te stijgen waardoor de bedrijven hun winstmarges kunnen opkrikken. Omdat ook die aandelen klappen hebben gekregen op de beurs zijn de beleggers vandaag dan ook goed geplaatst om daarvan te profiteren. De tracker Uranium+Nuclear Energy (NLR op NYSE Arca) belegt een groot deel van de portefeuille in die koopwaardige aandelen en mag speculatief gekocht worden. Een belegging in NLR vormt echter geen kernonderdeel van een portefeuille. De tracker is erg beweeglijk. Daarom is ze enkel weggelegd voor beleggers die tegen een stootje kunnen.

 

Deel dit artikel